Proiectul de hotarare privind vanzarea Cazi­noului din Constanta, aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Municipal de saptamana trecuta, a fost amanat. Consilierii au hotarat sa fie realizat un sondaj de opinie pentru ca locuitorii municipiului sa decida ce se va intampla cu aceasta constructie emblematica pentru municipiul rese­dinta de judet de la malul Marii Negre. Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat ca in functie de rezultatul sondajului, care urmeaza a fi realizat in urma­toarele trei saptamani, va fi luata o decizie privind Cazinoul. „Urmeaza sa vedem ce vrea populatia. Sunt trei optiuni. Prima optiune ar fi sa-l vindem, firma care il cumpara il reparara si va fi utilizat conform destinatiei initiale, drept cazino. A doua optiune: ramane la primarie si, in acest caz, investim noi 10 milioane de euro in reparatii sau il dam unei firme ca sa-l ia gata renovat.

Cea de-a treia optiune este sa-l tinem la primarie, nu investim niciun ban pentru ca, oricum, nu avem si, atunci, se va prabusi. Trebuie insa ca lumea sa stie”, a afirmat Radu Mazare. El a mai spus ca „nu are absolut nicio problema” daca monumentul va trece in proprietatea statului. „Pe mine ma intereseaza sa nu  se prabuseasca si sa nu ajunga o ruina acest simbol al Constantei. Ma intereseaza sa nu investim noi, ca sa-l reparam, sa capete functiunea de cazino si sa ne aduca turisti, aici, care sa joace si sa lase banii in oras. Daca guvernul il cumpara, cumva, si-l repara, ne aduce el turisti si il administreaza, nu am absolut nicio problema”, a mai explicat pri­marul Constantei.


Lideri locali si nationali ai PDL se opun vanzarii


Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, prezenta la sfarsitul saptamanii trecute la inaugurarea Portului turistic Mangalia, a declarat ca trebuie gasite solutii pentru Cazinoul din Constanta, chiar si la nivelul guvernului. „Daca nu se gaseste o solutie pe plan local, vom incerca sa gasim solutie la nivelul guvernului, pentru ca trebuie salvat Cazinoul din Constanta”, a precizat Udrea. De asemenea, trebuie spus ca, tot saptamana trecuta,  si prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, a transmis o scrisoare tuturor consilierilor locali prin care incearca sa-i determine sa nu dea curs proiectului de vanzare a Cazinoului. Iar presedintele PDL Constanta, Gigi Chiru, care a participat la prima parte a sedintei Consiliului Local Municipal, a depus un memoriu prin care isi manifesta dezacordul fata de decizia de vanzare a emblemei judetene.


Interes zero printre investitori


In urma cu doua luni, consilierii locali au votat incetarea contractului de concesiune incheiat de administratia locala cu SC Queen Investments SRL din Israel. Dupa ce au cheltuit aproximativ 2 milioane de euro cu plata concesiunii si achizitia unui teren pentru a construi un hotel, investitorii israelieni, din cauza „felului si mersului econo­miei romanesti si a turismului din tara noastra”, au decis sa renunte la contract, decat sa mai cheltuiasca alte 5 milioane de euro cu renovarea cladirii. Contractul dintre Primaria Constanta si Queen Investments SRL, incheiat in anul 2007, prevedea concesionarea Cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, munici­palitatea urmand sa primeasca, anual, 140.000 de euro. Inaintea acestei intelegeri, un investitor chinez, proprietar de cazinouri in Macao, s-a aratat interesat de edificiul ridicat la inceputul secolului XX  la malul marii, dar totul a ramas la stadiul de intentie.


Scurt istoric


Constructia Cazinoului a fost inceputa in 1907 si finalizata trei ani mai tarziu, dupa proiectul arhitectului roman, de origine elvetiana, Daniel Renard.

Lucrarile au costat 1.300.000 de lei si au fost platite din bani publici. Acesta a fost inaugurat in prezenta principelui Ferdinand, dupa care a fost inchiriat lui Alphonse Hietz, proprietar de restaurante si hoteluri din Bucuresti. Consiliul Comunal a autorizat, pe 15 martie 1911, jocurile de noroc, iar localul a fost dotat cu doua mese de biliard si 17 mese rotunde pentru jocurile de carti. In scurt timp, Cazinoul din Constanta a devenit unul dintre stabilimentele cele mai cunoscute de acest gen din Europa, fiind preferat de impatimitii jocurilor de noroc care veneau aici, incognito, din toate colturile lumii. Ultimele lucrari de restaurare si modernizare ale Cazinoului au fost efectuate in anul 1937 de proiectantul Daniel Renard. Anul trecut, edificiul a implinit 100 de ani de existenta, eveniment „sarbatorit” cu usa de la intrare avand lacat pe ea.