Şoferii care vor să evite aglomeraţia în trafic îşi pot cumpăra softul 'Trafic OK', furnizat de o companie românească de profil, soft care poate fi instalat pe orice GPS sau pe telefonul mobil, informeaza Agerpres.

Softul oferă nu doar alternative la traficul rutier, arătându-le conducătorilor auto străzile cu trafic fluidizat, dar le şi arată timpul necesar pentru a ajunge în cel mai scurt timp la destinaţie.

'Acest dispozitiv este un GPS care preia informaţiile din trafic unde sunt blocaje şi calculează o rută alternativă. Noi oferim în plus anumite estimări de timp şi având calculul de viteză medie, noi ne putem da seama în cât timp şi cât durează respectivul blocaj în trafic şi ce se poate face pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Am dezvoltat un sistem foarte prietenos cu utilizatorul prin care se preiau automat aceste date de la sistemul de dispecerizare unde sunt colectate date din mai multe surse: informaţiile de la Poliţie şi informaţiile de la o flotă de peste 60.000 de maşini care se află la ora actuală în România şi care transmit aceste date continuu', a declarat pentru AGERPRES Voicu Oprea, preşedinte AROBS Transilvania Software.

Softul costă între 550 de lei şi 1.000 de lei şi poate fi folosit atât în ţară, cât şi în străinătate.

'Este o modalitate suplimentară de informare a participanţilor la trafic şi un om cu cât este mai bine informat cu atât poate să ia cele mai eficiente decizii. Poliţia Rutieră furnizează datele vizavi de situaţia drumurilor şi a evenimentelor rutiere prin intermediul Centrului Infotrafic care pune la dispoziţia întregii mass-media aceste informaţii', a precizat pentru AGERPRES cms. şef Costin Tătuc, director adjunct Direcţia Rutieră din cadrul IGPR.

În ceea ce priveşte situaţia traficului din Capitală, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei, Andrei Codău, a completat că ar fi util dacă şoferii ar putea anunţa prin acest soft şi accidentele care duc la blocaje în trafic.

'Vorbind strict la nivelul Bucureştiului, oportunitatea adevărată ar fi aceea a anunţării accidentelor rutiere care generează blocaje în trafic (...) ar fi benefică pentru că şoferii ar ştii din timp despre acel blocaj şi ar apela la alte rute alternative pe care tot noi le-am oferi şi deplasarea ar fi mult mai rapidă şi mai eficientă', a declarat pentru AGERPRES Andrei Codău.