Sonae Sierra, dezvoltator si administrator internaţional de centre comerciale, a înregistrat un profit net de 2,9 milioane euro în primul semestru al anului 2012, cifră care reprezintă o scădere cu 78% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, se arata intr-un comunicat al companiei.

Variaţia profitului net a fost cauzată de veniturile indirecte nefavorabile, -28,7 milioane euro în prima jumătate a anului 2012, comparativ cu -15,6 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2011, în principal ca o consecinţă a creşterii randamentului activelor imobiliare (yield-ului) în Europa, care a fost compensată numai parţial de scăderea randamentului activelor în Brazilia.
Cu toate acestea, veniturile directe au crescut cu 10%, fiind de 31,6 milioane euro în primul semestru al anului 2012, comparativ cu 28,8 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2011, creştere influenţată de sporirea eficienţei operaţionale şi îmbunătăţirea rezultatelor financiare.

EBITDA companiei a crescut cu 4% (57,6 milioane euro, faţă de 55,6 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului 2011), reflectând sporirea eficienţei prin eforturile de reducere a costurilor în toate ariile de activitate din companie şi creşterea în sectorul furnizării de servicii către terţi.

În cadrul portofoliului global administrat de Sonae Sierra, vânzările chiriaşilor au scăzut cu 0,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, în principal din cauza condiţiilor economice din Grecia, Portugalia şi Spania. "Subliniem performanţa operaţională excelentă a Braziliei, cu o creşterea a vânzărilor de 15,3% în reali brazilieni, compensând astfel performanţa portofoliului european", sustine comunicatul.

Rata de ocupare globală a portofoliului a fost de 96%, cu o uşoară descreştere de 0,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2011, lucru remarcabil având în vedere impactul firesc al situaţiei economice actuale privind gradul de ocupare şi ratele de închiriere în sectorul de retail imobiliar european.

Activele totale aflate în administrarea companiei au atins 6,4 miliarde euro, înregistrând o creştere cu 115 milioane euro comparativ cu sfârşitul lui 2011, în principal datorită deschiderii Le Terrazze (Italia) şi Uberlândia Shopping (Brazilia).

În prezent, Sonae Sierra deţine 51 de centre comerciale în operare, 30 dintre acestea fiind situate în afara Portugaliei, respectiv în Spania (9), Italia (5), Grecia (1), Germania (3), România (1) şi Brazilia (11). Compania are trei centre comerciale în construcţie reprezentând o investiţie totală de aproximativ 375 milioane euro ce va adăuga, după inaugurare, 155.000 mp la portofoliul companiei.