Compania Sonae Sierra a inregistrat un profit net de 9,7 milioane euro in 2011, reprezentand o crestere cu 12% fata de 8,7 milioane euro inregistrat in aceeasi perioada a anului 2010.


In prezent, Sonae Sierra detine 49 de centre comerciale in operare, 28 din acestea fiind situate in afara Portugaliei, respectiv in Spania (9), Italia (4), Grecia (1), Germania (3), Romania (1) si Brazilia (10). Portofoliul gestionat de Sonae Sierra la nivel global a avut o performanta pozitiva, luand in considerare performantele actuale din domeniul vanzarilor de retail in unele piete in care compania activeaza, vanzarile chiriasilor scazand cu numai 0,2% in 2011, comparativ cu anul 2010.

Fara a tine seama de impactului firesc al situatiei economice asupra chiriilor si procentului de ocupare din sectorul de retail, procentul de ocupare a portofoliului la nivel global a fost de 96,8%, cu 0,5% mai mult decat cel inregistrat in anul 2010. Aceasta cifra reflecta atat calitatea activelor, cat si a managementului companiei.

Variatia pozitiva a profitului net a fost influentata de o crestere cu 6% a profitului direct, ca o consecinta a adaptabilitatii si eficientei operationale crescute a portofoliului de active, care a diminuat efectele negative ale cresterii randamentului activelor imobiliare (yield-ului), in special in Portugalia.

Vanzarile de active in Europa - Alexa din Germania si Mediterranean Cosmos din Grecia in anul 2010 si Plaza Éboli si El Rosal, ambele din Spania, in anul 2011 – si IPO-ul de succes din Brazilia incheiat in primul trimestru al anului 2011 au condus la o scadere a venitului direct anual cu 8%, de la 226,7 milioane euro in 2010 la 209,2 milioane euro in 2011. Ca rezultat, in pofida eforturilor de ajustare a costurilor in toate zonele companiei, EBITDA a suferit o scadere de 9% in aceeasi perioada (112,8 milioane EUR comparativ cu 123,4 milioane EUR in 2010).

In Romania, compania a extins si consolidat activitatea de furnizare de servicii catre terti odata cu semnarea a trei noi contracte pentru inchirierea Sun Plaza, Magnolia Shopping si Vitantis Mall.

Compania detine cinci centre comerciale in curs de constructie, ce reprezinta o investitie totala de aproximativ 522 milioane EUR.
Sonae Sierra a semnat doua noi contracte, unul in Maroc pentru dezvoltarea Marina Shopping in Casablanca si altul in Croatia pentru dezvoltarea Vrbani Shopping in Zagreb. In afara centrelor comerciale mentionate anterior, respectiv, Solingen Shopping si Passeio das Águas Shopping, compania continua constructia centrelor Uberlandia Shopping si Boulevard Londrina, ambele situate in Brazilia. Primul, programat pentru inaugurare in data de 27 martie, are o suprafata totala inchiriabila de 43.600 mp si reprezinta o investitie de 62 milioane euro. Cel de-al doilea va avea o suprafata totala inchiriabila de 47.800 mp, care corespunde unei investitii de 88 milioane euro si este programat pentru inaugurare la sfarsitul anului 2012. In Italia, Le Terrazze este programat pentru inaugurare in data de 21 martie, cu o suprafata totala inchiriabila de 38.500 mp si o investitie de peste 125 milioane euro.