Investitorii mondiali au tot mai mare incredere in pietele americane, considerand starea de sanatate a economiei SUA considerabil mai stabila, comparativ cu martile tari din Europa sau Asia, arata rezultatele sondajului trimestrial realizat de agentia Bloomberg.


Astfel, aproximativ 48% dintre repondenti au estimat ca pietele SUA vor intra in 2012 printre liderii mondiali ai cresterii. Este cea mai buna evaluare primita de pietele americane incepand din 2009, cand agentia Bloomberg a lansat practica acestor chestionare. Locul doi dupa popularitate a fost ocupat, la egalitate de puncte, dar departe de primul clasat, de Brazilia si China.

Interesant este ca un procent similar al participantilor la sondaj, 48%, au cataloga zona euro drept cea mai proasta regiune pentru investitii in 2012. In plus, 67% dintre cei intervievati au prognozat ca orice imbunatatire a situatiei din tarile care folosesc moneda unica va fi de scurta durata, dupa care criza se va adanci.

Oricum, 81% dintre repondenti nu cred in colapsul zonei euro, iar 64% si-au exprimat convingerea ca sectorul financiar european nu este amenintat de catastrofa.

In ceea ce priveste preferintele investitorilor pentru anul curent, 46% au optat in favoarea actiunilor, piata de capital fiind considerata ca avand cele mai bune perspective. Numai 13% s-au declarat atrasi de pietele materiilor prime, aurul intrand in planurile a 12% dintre repondenti.