Un sondaj al Comisiei Nationale de Prognoza releva ca numarul de salariati va continua sa scada alar­mant, Romania putand inre­gistra in primul trimestru 1.265.000 de someri. Pe fondul acestei ajustari continue a personalului, produc­tivitatea muncii va creste in T1 cu 26% fata de primul trimestru din 2009. Totusi comenzile noi din industrie continua sa scada, cu exceptia industriei bunurilor intermediare.

Numarul mediu de salariati a scazut anul trecut cu 12,4%, iar pentru primul tri­mestru din 2010 se estimeaza con­tinuarea tren­dului, prin diminuarea cu 13% a anga­jatilor fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 1.265.000 de someri, potrivit unui sondaj de conjunctura al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Pe fondul somajului sau in termeni mana­geriali in contextul ajustarii continue a personalului, productivitatea muncii va avansa in primul trimestru cu 26% in com­paratie cu aceeasi perioada a anului tre­cut. De altfel, in tot anul 2009 pro­ductivitatea a crescut cu 12,5% fata de 2008, tot pe fondul reducerilor masive de per­sonal din industrie, cu mult peste con­tractia pro­ductiei industriale. „Incepand cu mar­tie 2009 s-a inregistrat o crestere impor­tanta a pro­ductivitatii muncii fata de luna cores­punzatoare a anului ante­rior, trend ascen­dent ce a continuat si in T4, pro­ductivitatea ajungand in de­cembrie la cel mai ridicat nivel din intreg anul fata de perioada similara din 2008, respectiv 35,4%”, a aratat CNP. Dan Matei Agathon, secre­tarul general al CONPIROM (Confe­deratia Patro­nala din Industria Romaniei), a expli­cat ca aceasta „crestere a produc­tivitatii muncii este un efect normal cand ai somaj de 9%. Nu s-au facut investitii in tehnologie sau in mijloace de productie, dar oamenii, aflati sub spectrul somajului, au invatat sa mun­ceasca mai mult si mai bine.”


Crestere doar in industria bunurilor intermediare


Pe de alta parte, cu exceptia comen­zilor noi din industria bunurilor inter­me­diare, toate celelalte comenzi au scazut. „Este un fapt imbucurator ca avem o crestere, dar cu un ghiocel nu se face pri­mavara. Pentru a rea­liza o crestere a mai multor sectoare astep­tam marile investitii publice care sa atraga o reactie in lant. Sa ne gandim numai la faptul ca un muncitor din cons­tructii da de lucru altor trei angajati din industria pe orizontala. Acest gen de investitii care sa declanseze cresteri ale comenzilor in mai multe industrii conexe ar ajuta Romania sa iasa cu adevarat din criza”, a de­cla­rat Agathon pentru „Finan­cia­rul”. Comen­zile noi din in­­dus­trie, pe totalul pietei inter­­ne si externe, au crescut in ianuarie, in termeni nominali, atat fata de decembrie, cat si fata de aceeasi luna din 2009, cu 13,9% si, respectiv, cu 16,3%, potrivit datelor publi­cate ieri de INS. Aceasta cres­tere a fost sus­tinuta in principal de avansul comen­zilor noi din industria bunurilor de capital, care a inre­gistrat un avans de 55,4%  in ianua­rie 2010, in comparatie cu ultima luna a anului trecut. In industria bunu­rilor de folosinta indelungata declinul a fost de 28,9%, in industria bunurilor de capital scaderea a fost de 6,4%, iar comenzile noi din indus­tria bunurilor de uz curent s-au dimi­nuat cu 0,7% in ianua­rie fata de decem­brie. In prima luna a anului fata de ianua­rie 2009, majorarea comen­zilor noi a fost sustinuta de indus­tria bunurilor inter­me­diare (+37,9%), dar si de industria bunurilor de capital (+6,2%). In schimb, comenzile noi din industria bunurilor de folosinta inde­lun­gata si industria bunurilor de uz curent au sca­zut cu 5,4% si, respectiv, cu 4,8%.

  Cifra de afaceri a scazut in ianuarie, in termeni nominali, cu 15,6% fata de decem­brie, pe fondul reducerilor din industria prelucratoare (-16,3%) si din industria extractiva (4,8%). Pe marile grupe indus­triale, diminuari ale cifrei de afaceri s-au consemnat in toate sectoarele, respectiv in industria bunurilor de uz curent (-20,4%), industria bunurilor de folosinta indelun­gata (-18,1%), industria bunurilor de capital (-17,4%), industria bu­nu­rilor intermediare (-12,4%) si indus­tria ener­getica (-6,5%).