Uniunea Europeană (UE) ar putea fi distrusă de criza "de coşmar" a zonei euro, iar Germania trebuie să-şi asume responsabilitatea de a salva moneda comună, a declarat miliadarul american George Soros, citat de CNBC.


Alternativa pentru Germania, cea mai mare economie a zonei euro, ar fi să părăsească zona euro, a spus Soros, devenit faimos ca investitor prin speculaţii de proporţii împotriva cursului lirei sterline în 1992.

"Criza împinge UE într-o depresiune de durată, autocreată. Există un pericol real ca euro să distrugă Uniunea Europeană. Calea de scăpare este ca Germania să accepte un angajament mai mare, să-şi susţină nu doar propriile angajamente, ci şi pe cele ale ţărilor îndatorate", a spus el. Germania ar trebui să se comporte ca liderul UE aşa cum au făcut SUA pentru lumea liberă după Al Doilea Război Mondial.

Germania trebuie să intervină pentru a salva euro şi planul pentru eurobonduri, întrucât "dacă are succes, costurile vor fi foarte reduse, în timp ce dacă eşuează, va trage în jos şi Germania", a afirmat miliardarul. Emiterea de obligaţiuni comune în zona euro ar fi o modalitate de a distribui riscul în uniunea monetară. O altă soluţie, prezentată de Soros, ar fi ieşirea Germaniei din zona euro.

"Problema ar dispărea imediat", ca urmare a deprecierii euro şi ajustării randamentelor obligaţiunilor ţărilor îndatorate, a declarat investitorul.
FMI şi unele ţări din afara Europei au pus presiune asupra Germaniei pentru a face ce este necesar pentru salvarea euro şi rezolvarea crizei din uniunea monetară. Germania se află în fruntea unui grup de ţări nordice din Europa care se opun susţinerii ţărilor cu probleme prin pachete de împrumuturi externe.