Megalicitatia pentru moder­ni­za­rea drumurilor din Cluj-Napoca s-a trezit prinsa intr-un paien­je­nis de interese in care, printre altele, in tabara guvernamentala se afla Cristina Traila, presedintele PDL al Autori­tatii Nationale de Reglementare si Moni­to­rizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), iar de cealalta parte un consortiu caruia ii este dedicata licitatia chiar si la a doua stri­gare si care este reprezentat in ins­tan­ta de Doru Traila, sotul oficialului guver­na­mental, prin intermediul casei de avo­ca­tura Stoica&Asociatii, detinuta de Valeriu Stoica, unul dintre vicepresedintii partidului de guvernamant.

De cate ori trebuie trantita o licitatie pentru ca sa fie castigata de cine trebuie? Pentru modernizarea drumurilor din Cluj-Napoca, o megaafacere de 600 de milioane de lei (anuntata prima data pentru un miliard de euro, dar anulata probabil din cauza sumei exagerat de fanteziste) a fost nevoie de doua decizii ale CNSC pentru anulare, astfel incat sa inteleaga si organizatorul acesteia, Primaria Cluj-Napoca, si primarul sau PDL, Sorin Apostu, ca trebuie respectate regulile achizitiilor publice si ale economiei de piata. Nu a fost indeajuns pentru ca cel caruia ii era dedicata licitatia s-a alaturat in instanta primariei care a atacat decizia de anulare.

Clasic romanesc: „Daca nu-i pentru noi, nu-i pentru nimeni”Initial, Primaria Cluj-Napoca dorea sa incheie un acord-cadru pentru asfaltari de nici mai mult nici mai putin de 1 miliard de euro, cel mai mare proiect guvernamental al unei autoritati locale si centrale, dar si-a dat seama ca nici macar pentru astfel de proiecte megalomanice puse pe picioare de firmele de partid nu pot aloca bugetul primariei pentru urmatorii aproape sapte ani. Asa ca au decis sa scoata din nou la licitatie lucrarile de asfaltare la o valoare de 600 de milioane de lei, adica intreg bugetul realizat al municipiului Cluj-Napoca in 2009. Ca si la prima licitatie a fost desemnat acelasi casti­gator, consortiul format din Kiat Group SRL, detinut de niste investitori turci (dintre care unii au fost asociati cu primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, cel caruia DNA i-a deschis un dosar pentru modul cum a cheltuit 100 de milioane de euro pentru asfaltarile din sectorul sau), si Diferit SRL, firma detinuta de omul de afaceri Nicolae Petri, un castigator constant al asfaltarilor din Cluj-Napoca. „Admite contestatiile apartinand Grup Arcons SA si Euroform Consulting”, se arata in decizia CNSC - institutie aflata in sfera de influenta a ANRMAP - din iulie 2010 prin care licitatia era pentru a doua oara anulata. „Neinitiatii” au cerut printr-o ploaie de contestatii depuse la CNSC anularea pentru a doua oara pentru ca au gasit numeroase nereguli in documentatia de atribuire, care lasau loc la final doar consortiului care a si castigat. Dupa decizia CNSC, Primaria Cluj-Napoca, care ar fi trebuit in mod normal sa ia act de decizia CNSC de anulare si sa reia licitatia, hotaraste sa conteste in ins­tanta decizia CNSC, iar la acest demers se alatura si consortiul casti­gator, care a angajat casa de avocatura Stoica&Aso­ciatii, in instanta fiind reprezentat de avocatul acestora, nimeni altul decat Doru Traila, sotul Cristinei Traila, presedintele ANRMAP si membru PDL. „Va solicitam ca sa dispuneti admiterea plangerii formulate de municipiul Cluj-Napoca impotriva deciziei CNSC si, drept urmare, sa desfiintati in parte decizia atacata in sensul respingerii contestatiilor indrep­tate asupra do­cumentatiei de atribuire si sa mentineti procedura de atribuire astfel cum a fost derulata si finalizata de autoritatea contractanta, municipiul Cluj-Napoca”, se arata in cererea de interventie inaintata Curtii de Apel Cluj semnata de Doru Traila, avocat spe­cializat in achizitii publice la Stoica&Asociatii.

I-a amenintat Traila pe angajatii CNSC?


Surse din ANRMAP sustin ca trei membri ai completului care au emis decizia prin care licitatia de la Cluj-Napoca a fost anulata pentru a doua oara au fost supusi unor presiuni venite de la presedintele ANRMAP, Cristina Traila. „Au fost amenintati mai direct, mai voalat, ca li se vor face plangeri penale daca nu decid sa-si reconsidere decizia. Acestia au replicat insa ca nu o vor face pentru ca lucrurile erau prea evidente si procedura de atribuire a mers mai departe in instanta”, sustin sursele citate. Cristina Traila, presedintele ANRMAP, nu a formulat un punct de vedere pe marginea acestor acuzatii, si a implicarii sotului domniei sale in aceasta afacere, desi i-am solicitat in repetate randuri acest lucru.

 Stoica&Asociatii: ”Nu am fi intr-un conflict de interese”


Oficialii Stoica&Asociatii sustineau in vara ca nu reprezinta vreun client impotriva ANRMAP. „In prezent nu este in derulare niciun contract de asistenta juridica prin care Stoica&Asociatii sa fie angajata sa reprezinte institutii de stat/companii private impotriva ANRMAP. De asemenea, Stoica&Asociatii nu a participat in niciun litigiu in contra­dictoriu cu ANRMAP. Asa fiind, pro­centual, aceste contracte (n.r. - pe achizitii publice) reprezinta 0% din cifra de afaceri a Stoica&Asociatii”, sustinea Catalina Dicu, Senior Partner la Stoica&Asociatii. Ea afirma ca, chiar daca ar fi un contract al casei de avocatura care sa-l aiba pe domnul Traila intr-o tabara si pe doamna Traila in cealalta tabara, nu ar fi niciun fel de problema. „Chiar daca societatea noastra de avocati ar fi participat in astfel de litigii si ar fi reprezentat persoane juridice in contradictoriu cu ANRMAP, apreciem ca nu ar fi fost vorba despre vreun conflict de interese. Art. 44 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat regle­menteaza conflictul de interese in sensul ca «avocatul nu poate asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe si nu poate pleda impotriva partii care l-a consultat mai inainte in legatura cu aspectele litigioase concrete ale pricinii». Imprejurarea la care faceti referire in mesajul dvs. nu constituie un conflict de interese. De altfel este de notorietate ca in timpul mandatului de prim-ministru al lui Tony Blair, doamna Blair a fost angajata in calitate de avocat intr-un proces impotriva Guvernului Marii Britanii”, afirma Catalina Dicu.

Turcii de la Kiat Group Construct, asociati cu Liviu Negoita


Turcii de la Kiat Group Construct nu sunt la prima afacere cu Primaria Cluj-Napoca, acestia castigand in 2007 si 2008, alaturi de Diferit SRL, alte doua licitatii de 100 de milioane de lei pentru asfaltarile orasului pe cand primar era Emil Boc. Atalay Tamer, unul dintre actionarii Kiat Group Construct, a fost asociat alaturi de primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, in firma de constructii Kora Edil SRL.

De altfel, o alta firma a tur­cului, care de data aceasta nu plateste, ci primeste, King Industrial Enterprises, furnizeaza in mod constant echi­pa­mente pentru locuri de joaca chiar pentru Primaria Sectorului 3, dar si pen­tru Primaria Cluj-Napoca, unde livrarile s-au situat in 2008 la 30 de milioane de lei.

Presa de scandal a sugerat ca legatura dintre turcii de la Kiat Group Construct si Emil Boc este o angajata a acestei firme, Liliana Calin, aflata in relatii „amicale” cu actualul premier.

Capul la cutie: niciun comentariu din partea Cristinei Traila, presedintele ANRMAP, vizavi de conflictul care a pus-o fata in fata cu sotul sau, avocat pe achizitii publice la Stoica&Asociatii.