Directorul general adjunct al Eureko Asigurari, Carmen Radu, a declarat joi ca aproape jumatate dintre pacientii internati in spitalele din Bucuresti apeleaza la "plati informale", respectiv "atentii" pentru medici si asistente, suma medie cheltuita in acest fel echivaland cu circa 200 de euro.
 
Potrivit lui Radu, jumatate dintre locuitorii Capitalei au cheltuit, in medie, 843 lei pentru "plati informale" in perioada spitalizarii, suma fiind mai mare in provincie - 866 lei.

"Cifrele provin dintr-un studiu realizat in 2011. In provincie, aproape 45% au dat bani pentru pl
ati informale, comparativ cu 49,3% in Bucuresti. Prin «plati informale» se intelege atentii pentru medici sau asistente, pentru medicamente sau investigatii", a afirmat Radu.
Studiul arata ca 84,1% dintre cei intervievati in Capitala au apelat la serviciile unei clinici sau ale unui cabinet medical privat, in timp ce in provincie procentajul ajunge la 66,6%.

"Cu alte cuvinte, constat
am ca pacientului roman nu-i este teama ca furnizorii de servicii medicale ar face foarte mult profit, pentra ca el apeleaza la acestia si nu la sistemul de stat", a spus Radu.

Pe de alt
a parte, reprezentantul Eureko a afirmat ca acordarea de deductibilitati fiscale pentru asigurarile private de sanatate vor fi privite de catre angajatori ca un stimulent, care pot contribui, prin oferirea unei polite angajatului, la dezvoltarea acestui segment al pietei asigurarilor.

"O astfel de poli
ta reduce absenteismul la locul de munca din cauze medicale, atat ca si numar de persoane afectate, cat si ca durata medie de rezolvare a problemelor de sanatate. Un alt beneficiu este cresterea gradului de retentie a personalului, a atractivitatii ofertelor de angajare deoarece se satisface o nevoie importanta, deja existenta in randul indivizilor", a spus Radu.

Al treilea beneficiu va consta in decontarea direct
a de catre asigurati a sumelor cu furnizorii de servicii medicale, de stat sau privati, care reprezinta fonduri suplimentare atrase de sistem.

"Aceste sume pot fi utilizate la cre
sterea salariilor cadrelor medicale, achizitia echipamentelor de ultima generatie, imbunatatirea calitatii actului medical", a spus reprezentantul Eureko.

Simul
arile companiei au aratat ca prin acordarea unei deductibilitati fiscale de 25 euro/luna pentru politele de sanatate vor fi atrase, la nivelul anului 2013, fonduri suplimentare de 75 milioane de euro.

"Dac
a nu se aplica deductibilitati, statul castiga 1,7 milioane de euro, prin taxarea sumelor platite pentru aceste polite", a spus Radu.
 In Romania, lucreaza un numar de 20.648 medici in 396 spitale. Dintre acestia, un numar de 2335 medici au peste 60 de ani, 4358 au intre 50 si 60 de ani, 5359 intre 40 si 50 de ani, iar 6100 intre 30 si 40 de ani.

In Romania, lucreaza un numar de 20.648 medici in 396 spitale. Dintre acestia, un numar de 2335 medici au peste 60 de ani, 4358 au intre 50 si 60 de ani, 5359 intre 40 si 50 de ani, iar 6100 intre 30 si 40 de ani.