Moneda unica a cazut sub pragul de 1,24 de dolari, pentru prima data de la inceputul lunii iulie 2010, pe fondul temerilor tot mai accentuate ca Spania va solicita un ajutor financiar extern pentru salvarea sectorului sau bancar. 


Dupa orele pranzului, euro a coborat la 1,2389 dolari, cel mai slab nivel incepand din 1 iulie 2010. La inchiderea cotatiilor de marti seara, moneda unica valora 1,2503 dolari. 

"Pericolul tot mai persistent al unui plan de salvare pentru Spania a taiat apetitul pentru investitiile considerate de mare risc", cum este euro, a comentat David Song, analist la DailyFX. 

Intr-o tara care se confrunta cu o recesiune care se va prelungi si in trimestrul al anului in curs, sectorul bancar al Spaniei trezeste neliniste, din cauza ponderii ridicate a activelor imobiliare de risc. 

Madridul a incercat in zadar sa calmeze pietele detaliind modalitatile preconizate pentru mentinerea pe linie de plutire a bancii Bankia, cea mai costisitoare operatiune de acest gen din istoria tarii, estimata la 23,5 miliarde de euro. 

Dar, spune Song, euro va ramane sub presiune atata timp cat responsabiliii europeni nu vor reactiona de o maniera decisiva pentru a impiedica extinderea crizei in zona euro.