Rodrigo Rato, presedintele Bankia, cea mai mare uniune de case de economii a Spaniei, si-a anuntat ieri seara demisia, in timp ce guvernul se pregateste sa injecteze fonduri publice in aceasta institutie, pentru a „matura” activele imobiliare.„Am decis sa incredintez carma altcuiva. Este cea mai buna decizie pentru aceasta entitate”, a spus Rato, care a fost ministru al economiei din 1994 pana in 2004, apoi director general al FMI pana in 2007.

Hotararea survine in contextul marii curatenii din sectorul bancar. Iar Bankia este in prima linie. „Suntem pe punctul de a finaliza un plan de insanatosire a bancii care se va face printr-o injectare de obligatiuni convertibile, au precizat surse ministeriale de la Madrid, confirmand ca este vorba de bani publici.

Este raspunsul la numeroasele avertismente lansate in ultimele saptamani, FMI cerand Madridului sa mearga mai departe in asanarea bancilor sale, pentru „a remedia punctele vulnerabile inca nevindecate”, iar agentia Standard & Poor’s a scazut cu doua trepte nota suverana, anticipand „ca este tot mai probabil ca statului spaniol sa fie nevoit sa furnizeze un sprijin bugetar suplimentar sectorului bancar”.

De mai multe saptamani, Madrid acumuleaza numai vesti proaste: derapaj bugetar generat de gradul ridicat de indatorare a regiunilor, o rata a somajului record de peste 24%, un sector bancar pe rosu si revenirea in recesiune. Ieri, gravitatea situatiei a fost confirmata de cifrele privind productia industriala, care si-a accentuat caderea in luna martie, cu un recul de 7,5% pe an.