Proiectul de buget pentru anul 2013, prezentat joi de executivul de la Madrid, prevede folosirea pentru prima oară a fondului de rezervă al asigurărilor sociale, creşterea pensiilor, şi menţinerea măsurii îngheţării salariilor funcţionarilor publici, care vor recupera în schimb în anul următor bonusul de Crăciun, anulat anul acesta.


Vicepremierul spaniol, Soraya Sáenz de Santamaría, a anunţat că guvernul prevede ca în 2013 să folosească pentru prima oară fonduri de la rezerva serviciilor de asigurări sociale - 3,06 miliarde de euro din totalul de 68 de miliarde. Ea a precizat că în acest proiect, cheltuielile sociale reprezintă 63% din totalul bugetului pentru anul viitor, şi că vor creşte sumele destinate capitolelor bugetare referitoare la pensii şi burse de studii, relateaza corespondentul agentiei Agerpres.

De asemenea, guvernul a anunţat şi crearea organismului independent care va supraveghea situaţia cheltuielilor publice la toate nivelurile de administraţie. Vicepremierul spaniol a arătat că este vorba de o autoritate fiscală care va avea rolul de a anticipa eventualele devieri bugetare şi de a asigura transparenţa în cheltuielile publice în administraţie, precum şi respectarea ţintelor de deficit.

La rândul său, ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, a anunţat că guvernul a elaborat acest proiect de buget pe baza unor estimări care privesc o rată a şomajului de 24,3% la sfârşitul anului viitor şi o scădere de 0,5% a PIB-ului Spaniei. Executivul de la Madrid a dat joi seară detalii privitoare la proiectul de buget pentru 2013, de asemenea marcat de reduceri şi tăieri - de aproximativ 40 de miliarde de euro - pentru a respecta ţinta de deficit de 4,5% din PIB stabilită de Bruxelles.