Standard & Poor's (S&P) a înrăutăţit cu două trepte ratingul de credit al Spaniei, la "BBB-", cu un nivel deasupra categoriei "junk" a activelor cu caracter speculativ, din cauza prolemelor economice şi dificultăţilor de natură politică presupuse de o posibilă cerere pentru ajutor internaţional, potrivit Mediafax.

    Perspectiva atribuită ratingului guvernului spaniol este negativă, potrivit unui comunicat transmis miercuri seară la New York de S&P, citat de Bloomberg.

    "Perspectiva negativă reflectă riscurile semnificative privind economia Spaniei şi performanţele în zona bugetară, precum şi absenţa unei direcţii clare a politicilor la nivelul zonei euro. Recesiunea tot mai severă limitează opţiunile aflate la dispoziţia guvernului spaniol", se spune în comunicat.

    Guvernul spaniol condus de premierul Mariano Rajoy, învestit în urmă cu mai puţin de un an, a anunţat recent cel de-al cincilea pachet de măsuri de austeritate din acest mandat şi a publicat rezultatele testelor de stres efectuate în sectorul bancar de către un auditor independent, întâmpinate pozitiv de pieţe.

    Spania a solicitat în această vară o linie de finanţare de 100 miliarde euro de la Uniunea Europeană pentru a-şi recapitaliza sectorul bancar, dar nu a accesat încă fondurile. Între timp au apărut semnale tot mai puternice că ţintele de deficit bugetar asumate de guvernul spaniol ar putea fi depăşite.

    Retrogradarea Spaniei este neaşteptată şi va avea efecte negative, a declarat joi la Tokyo Ignacio Fernandez-Palomero Morales, administratorul datoriei de stat la Trezoreria Spaniei. Oficialul a adăugat că principalul motiv al înrăutăţirii ratingului este lipsa de claritate a programului de soluţionare a crizei din zona euro.

    Moneda euro s-a depreciat joi faţă de dolar cu 0,2%, curusl coborând la 1,2847 dolari/euro pe pieţele asiatice.