La sfarsitul anului trecut, in Spania s-au inregistrat 5,3 milioane de someri, adica 22,85% din populatia activa a tarii, cel mai ridicat incepand din primul trimestru al anului 1995.

In ultimele trei luni ale anului trecut, aproape 300.000 de persoane au ingrosat randurilor celor fara de loc de munca in Spania. Altfel spus, somajul cunoaste in aceasta tara o crestere accelerata. Cei mai afectati sunt  tinerii sub 25 de ani, segment unde procentul este de 51,4%.

Principala explicatie a acestui fenomen: conjunctura economica in continua degradare, in pofida politicii de rigoare aplicata de autoritati. Majoritatea celor 17 regiuni ale statului au adoptat masuri draconice de austeritate. Catalonia a amputat 10%, adica un miliard de euro, din bugetul sau consacrat sanatatii, in timp ce regiunea Madrid a taiat tot atat din cheltuielile destinate educatiei.

Guvernul central, condus de conservatorul Mariano Rajoy, a decis, la randul lui, reduceri bugetare de 8,9 miliarde de euro si o crestere a impozitelor. In acelasi timp, Spania aloca, in prezent, intre 3% si 4% din Produsul sau intern brut pentru ajutoare de somaj.