Un deputat polonez a cerut Spaniei sa ramburseze o datorie de 235 milioane de zloti (57,4 milioane de euro) contractata in secolul al XVI-lea.


In fata crizei pe care o traverseaza in prezent, Spania nu mai are nevoie, cu siguranta, de alte necazuri. Dar, potrivit France Presse, deputatul polonez Marek Poznanski a iesit la rampa, solicitand Madridului sa restituie o datorie de 57,4 milioane de euro, contractata in secolul al XVI-lea. Agentia franceza noteaza ca respectivul deputat, membru al miscarii de stanga Palikot, ar fi trimis inedita sa cerere ministrului polonez de externe.

Cum a aparut aceasta datorie la care face referire parlamentarul polonez? In perioada evocata de deputat, regele Philippe al II-lea al Spaniei a cerut reginei Poloniei, Bona Sforza, un imprumut de 430.000 decati de aur, pentru acoperirea cheltuielilor de razboi dintre Spania si Franta.

Conform calculelor efectuate de deputat, un ducat din vremea respectiva continea 3,5 grame de aur. Facand o punte peste ani si ajungand in zilele noastre si la pretul actual al metalului galben, imprumutul contractat ar echivala cu 57,4 milioane de aur.

Intre secolele XVI si XVII, Polonia nu a recuperat decat 10% din aceasta suma. Unii istorici sustin ca regina Bona Sforza ar fi fost otravita pentru ca datoria sa nu fie achitata. Prin urmare, deputatul Marek Poznanski este de parere ca a venit timpul ca Madridul sa onoreze, in sfarsit, acea obligatie financiara, chiar si dupa cinci secole.

Avocatii consultati de presa poloneza s-au arata „sceptici in privinta sanselor de recuperare a datoriei, avand in vedere timpul care s-a scurs de atunci si schimbarile survenite in cele doua state”. Totusi, ministerul polonez de externe a promis o analiza aprofundata si serioasa a solicitarii venita din partea deputatului mai sus mentionat.