Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a anunţat că executivul va injecta cel puţin 9 miliarde de euro în Bankia, pentru ca banca naţionalizată să îndeplinească noile cerinţe privind capitalul, transmite RTE News.


Banka deţine active toxice de 32 miliarde de euro, în condiţiile în care multe bănci spaniole sunt expuse semnificativ la sectorul imobiliar din Spania. De asemenea Luis de Guindos a declarat în Parlament că executivul este gata să furnizeze fonduri suplimentare când Bankia va veni cu un plan de redresare, prevăzut pentru luna iunie.

Salvarea Bankia va include provizioane de 7,1 miliarde de euro pentru pierderile din creditele neperformante şi un capital tampon de 1,9 miliarde de euro, susţine oficialul spaniol. Prin rezolvarea problemelor Bankia, care deţine 10% din depozitele din Spania, se vor rezolva şi majoritatea problemelor din sectorul bancar spaniol, explicat Luis de Guindos.

Miercuri, premierul spaniol Mariano Rajoy a reafirmat că ţara nu caută ajutor extern pentru a-şi salva băncile. 'Guvernul nu este interesat şi nu intenţionează să acceseze nici un fel de fonduri de la UE sau de la altă organizaţie', a declarat Rajoy. In ajun, Institutul Internaţional de Finanţe (IIF) a estimat că pierderile băncilor spaniole cauzate de creditele neperformante ar putea ajunge la 260 miliarde de euro, fiind nevoie de până la 60 miliarde de euro pentru sprijinirea sistemului bancar al ţării.

IIF susţine că cele mai afectate de criza din Spania sunt băncile de economii (aşa numitele cajas): 'Divergenţele substanţiale dintre bănci sugerează că asistenţa guvernului va fi necesară pentru un mare număr de bănci, în special cajas'. Majoritatea pierderilor sunt pe sectorul creditelor imobiliare comerciale, pe care s-au axat băncile de economii. IIF apreciază că sectorul bancar din Spania ar avea nevoie de o injecţie de capital de 60 miliarde de euro pentru a rămâne viabil.

Bankia a fost naţionalizată săptămâna trecută de guvernul spaniol, pentru a sprijini sectorul bancar grav afectat de criză şi pentru a încerca să convingă investitorii că ţara nu va avea nevoie de asistenţă financiară, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Conform acordului, fondurile de 4,5 miliarde de euro (5,9 miliarde de dolari) primiţi de Bankia SA de la statul spaniol în 2010 şi 2011 vor fi convertiţi în acţiuni ale băncii.

Bankia are cea mai ridicată expunere din rândul băncilor spaniole, afectate de spargerea bulei speculative de pe piaţa imobiliară în 2008, care a provocat prăbuşirea vânzărilor de locuinţe cu 32,6% în 2008 şi cu 17,8% în 2009, şi deţine credite problematice de aproximativ 34 miliarde de euro.