Primii turisti spanioli au sosit inca de ieri impreuna cu finalistele Europa League, Atletico Madrid si Athletico Bilbao. Astazi sunt asteptate noua avioane pline cu suporteri din Spania iar maine soseste grosul, cu circa 100 de avioane. Organizatorii estimeaza o prezenta de 30.000 de turisti straini.


Finala Europa League la fotbal prilejuieste cea mai mare invazie de turisti straini ce a asaltat vreodata Capitala Romaniei. Organizatorii estimeaza prezenta a 30.000 de turisti straini, cei mai multi venind din Spania. Vor mai fi prezenti suporteri sositi din alte state din Europa dar si din tara. Evenimentul din 9 mai este cel mai important moment sportiv organizat de Romania in ultimii 20 de ani.

Bucurestiul are in prezent o capacitate de cazare in jur de 20.000 de locuri insa multi dintre vizitatori vor face cale intoarsa in tara imediat dupa meci.

Primaria si Federatia Romana de Fotbal
au organizat zone amenajate pentru fani, volunatari vorbitori de spaniola si engleza, transport cu restrictii in trafic, asistenta medicala, masuri de orgine si siguranta, prevenirea furturilor etc.

O astfel de ocazie va genera profituri nemaintalnite de hotelieri si de proprietarii de restaurante si cafenele. Astfel, unii dintre hotelieri au crescut cu 50% tarifele la cazare, conform Federatiei Patronatelor din Turism iar patronii de localuri se asteapta la o ocupare fara precedent a locurilor la mese. Pentru un comportament similar, hotelierii din Ucraina, tara ca va organiza Campionatul European de Fotbal din aceasta vara, au fost aspru criticati de Michel Platini, presedintele UEFA.

Federatia Patronatelor din Turism a identificat cateva probleme cu care se pot intalni turistii straini. "Turistul străin se poate întâlni cu obişnuiţii spălători de parbrize, cu vânzătorii de nimicuri şi cu cerşetorii nelipsiţi de la intersecţiile importante. Să nu ne facem de râs oferindu-le turiştilor spectacolul dezolant al acestor persoane ce ne agasează zilnic în Capitală. Autorităţile trebuie să-şi facă datoria şi să interzică orice formă de cerşit sau de vânzare neautorizată în Bucureşti pe durata evenimentului, ca să nu transformăm Capitala într-un bălci jalnic", se arata intr-un comunicat al Federatiei.