Parisul este invadat de marci de moda, autohtone sau straine. Dar, cand este vorba de moda, un astfel de detaliu nu constituie un criteriu. Aceasta abundenta nu se masoara in cantitatea hainelor vandute. Ea reflecta capacitatea unei case de moda de a impulsiona industria de stil.


Balenciaga figureaza printre creatorii dornici de noi experimente textile. Pentru marele forum de la Paris, directorul artistic al firmei, Nicolas Ghesquiere a venit cu propuneri noi. Astfel, pentru vara 2013, el recomanda un micro-taior din tweed pestrit, rochii cu volane suprapuse ca intr-o sculptura abstracta mozaic de piele si drapaje intr-o asimetrie antica.

Gratie acestor combinatii de referinte artistice, de mici incursiuni in arhivele modei si de interpretari pline de originalitate, miracolul Balenciaga a triumfat. O data in plus.

La Lanvin, o colectie semnata Alber Elbaz aduna, parca, intr-un tot unitar, o lume intreaga. Tinute unde spiritul smoking parizian se impleteste pana la contopire cu efecte japoneze abstracte.

La Nina Ricci, matasea, rochiile fluide si culorile intense transforma prezentarea de moda intr-un adevarat spectacol al elegantei. Designerul Peter Copping a imaginat rochii in linii vibrante, care se onduleaza provocator in jurul corpului.

Pentru Cristian Dior, linia prezentarii de moda a fost trasata de Raf Simons, directorul artistic al prestigioasei case de moda. Pentru prima sa colectie realizata in aceasta calitate, designerul a efectuat o intoarcere in timp, teleportand idei seducatoare in realitatea zilelor noastre. Vesta Bar s-a transformat intr-o rochie scurta, culorile pastel marca Monsieur Dior au capatat reflectii metalice.

Noua femeie Dior se simte hotarata si stapana pe sine in tinutele semnate Raf Simons: fusta cu tiul si rochia de bal sunt sfasiate dezvaluind picioarele lungi si bine facute. Se incalta numai in pantofi inalti si nu face exces de accesorii. Tinutele din piele ofera un melanj de negru si albastru, roz si galben.