Mulţi angajatori cărora le este greu să găsească talentul de care au nevoie pot fi surprinşi să afle că există două pieţe de talent vaste şi în marea lor majoritate nevalorificate, care sunt la îndemână, indiferent unde ar fi localizate: femeile şi tinerii.

După cum arată studiul Manpower despre Criza Deifictului de Talente, chiar şi în ţările nordice, acolo unde femeile au cel mai înalt grad de participare la piaţa muncii, bărbaţii sunt mai numeroşi pe această piaţă decât femeile. Într-un raport realizat în anul 2008 de către Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), în Islanda, de exemplu, peste 80% dintre femei participau la forţa de muncă, în comparaţie cu aproximativ 90% dintre bărbaţi, acest raport fiind în mare parte în favoarea femeilor. La cealaltă extremă a spectrului se află Turcia, unde una din patru femei participă la forţa de muncă, în comparaţie cu două treimi dintre bărbaţi.

Citeste si Cum vom munci peste 5 ani? Mai mult, dar de la distanţă

Deşi în multe ţări există bariere culturale care împiedică femeile să ocupe anumite posturi disponibile pe piaţa muncii, în general, principalul obstacol constă în găsirea unui mediu de lucru flexibil, arată studiul citat. Multe femei necăsătorite trebuie să aibă grijă de copii şi de aceea nu pot sta la serviciu toată ziua. Companiile din toată lumea s-au adaptat la aceste nevoi oferind un orar de lucru flexibil şi opţiuni de facilitare a navetei. Lipsa de flexibilitate la locul de muncă adesea împiedică femeile care îşi părăsesc temporar locul de muncă, de obicei pentru îngrijirea copiilor, să se întoarcă la acelaşi loc de muncă. Conform unui raport realizat de Banca Mondială în anul 2007, 93% dintre femeile americane care-şi întrerup activitatea profesională vor să se întoarcă la programul de lucru cu normă întreagă, însă numai 74% reuşesc acest lucru.

O altă sursă de talent nevalorificată o constituie tineretul. Adesea, tinerii din toată lumea au mai multe probleme decât alte categorii de vârstă în a-şi găsi de lucru pentru că nu dispun de competenţă şi de experienţă. Iar în perioadele problematice din punct de vedere economic tinerii sunt primii care-şi pierd locul de muncă. Iar în timpul perioadelor de revenire, tinerii sunt cam ultimii pe lista angajărilor.

De obicei, rata şomajului în rândul tinerilor este de 2-4 ori mai mare decât în rândul adulţilor. Persoanele mai tinere, chiar şi absolvenţii de studii superioare, au adesea mai multe dificultăţi în a-şi găsi de lucru decât cei cu vechime mai mare pe piaţa muncii, datorită lipsei de experienţă sau de formare. Atunci când economiile nu mai funcţionează optim, tinerii sunt adesea primii care-şi pierd locul de muncă şi adesea ultimii care beneficiază de pe urma procesului de revenire.

Deşi tinerii pot să nu dispună de competenţele tehnice şi de experienţa angajaţilor cu vechime, ei totuşi - ca toţi angajaţii - dispun de valori importante şi de atitudini legate de lucru care sunt dificil de predat la un curs. Companiile care doresc să valorifice această piaţă pot face acest lucru prin sprijinirea proiectelor care oferă orientare profesională şi informaţii despre piaţa muncii pentru acei tineri aflaţi încă în cadrul unei instituţii de învăţământ. Mai mulţi tineri într-o companie pot susţine inovaţia şi o poziţie avansată faţă de concurenţă. Unele dintre cele mai inovative companii din lume (Google şi Facebook, de exemplu) au personal cu o medie de vârstă foarte scăzută.