Sebastian Ghita, presedintele grupului IT Asesoft, afirma ca statul roman nu va face altceva decat sa piarda cateva sute de milioane de euro prin eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din domeniul IT. "Consider ca masura este profund gresita. Acesti oameni lucreaza pentru Romania si aduc in Romania zeci si sute de mii de euro fiecare, iar ei sunt parte a ceea ce numim «industria de varf» in Romania", a declarat Ghita.
 
Conform estimarilor companiei, Romania ar putea castiga din impozitarea veniturilor programatorilor IT mai putin de 10 milioane de euro pe an,  insa va pierde intre 120 si 150 de milioane de euro anual. “Pierderile reprezinta fonduri europene neatrase, precum si sume de bani pe care firmele romanesti si, in special, statul roman, vor fi obligate sa le plateasca in afara tarii. Romania ar trebui sa aiba o gandire strategica in acest moment, pentru ca masuri insuficient elaborate sa nu conduca la pierderi foarte mari pe termen mediu si lung. Uneori, pentru a pastra un avantaj important, precum sunt programatorii romani, chiar este bine sa ne imprumutam. Altfel, pierderea este rapida, puternica si greu de recuperat", a mai spus Ghita.
 
Totodata, presedintele Asesoft afirma ca impozitarea programatorilor va conduce la scaderea salarilor acestora, ceea ce va avea ca efect plecarea atat a oamenilor, cat si companiilor IT, din Romania.
 
Nu in ultimul rand, Ghita a precizat ca IT-ul este singura "speranta reala" a Romaniei pentru a avea o industrie de varf, mai ales ca in tara nu exista investitii in cercetare, iar nanotehnologia, ingineria genetica sau biotehnologia "nu exista". "Nu este momentul sa fim ieftini la malai si scumpi la tarate sau sa adoptam un comportament de tipul «Mircea, fa-te ca lucrezi» doar pentru ca Romania are de returnat datorii acumulate de guvernari nechibzuite", a mai spus presedintele Asesoft.
 
Liviu Dragan, directorul general al TotalSoft si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), sustine, de asemenea, ca eliminarea scutirii de la plata a impozitului pe venit acordata programatorilor din domeniul IT ar putea determina producatorii straini de aplicatii informatice sa plece din Romania.

Sursa: Mediafax