Daca anul trecut via romaneasca a inregistrat o productie de aproximativ 6,3 milioane de hectolitri de vin, pentru acest an, potrivit Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), producatorii autohtoni considera ca vor mentine cel putin media productiei din ultimii ani, de 5,5 milioane de hectolitri de vin. In contextul desfasurarii procesului de absorbtie a fondurilor europene privind investitiile in reintinerirea viilor autohtone si a promovarii vinului romanesc, marea problema ramane piata neorganizata unde, prin comercializarea vinului de autoconsum, statul roman are pierderi de aproximativ 100 de milioane de euro.

Anual, din intreaga productie de vin, studiile de piata arata ca doar 1,5 milioane de hectolitri provin din piata organizata a vinului, unde intalnim 20 de producatori care comercializeaza impreuna aproximativ 75% din cantitate, restul vinului fiind realizat pentru asa-zisa piata de autoconsum. Vinul imbuteliat in peturi de ocazie si scos la vanzare de catre micii producatori fie pe marginea soselei, fie pe tarabele pietelor sau in „vinaria” de la coltul blocului, ramane inca o mare problema pentru piata romaneasca de profil. Marele perdant, statul roman.

Evaziune cu vin


O analiza a pietei vinului cifreaza o valoare totala a productiei anuale de aproximativ 500 de milioane de euro, din care pietei neorganizate ii revin peste 300 de milioane de euro. In contextul in care tranzactiile nu pot fi inregistrate, pretul vinului fiind negociat si vandut pe marginea soselei, statul roman este pagubit cu cel putin 100 de milioane de euro anual, 35% fiind procentul pe care ar trebui sa-l incaseze din taxele percepute in conditii normale de piata. Actualul Cod fiscal da posibilitatea „micului producator de vin” sa produca pentru autoconsum pana la 20.000 de litri de vin anual, fara a se supune legislatiei privind antrepozitarea fiscala si implicit controlului fiscal. Potrivit Institutului National de Statistica, in Romania se consuma anual 22 de litri de vin pe cap de locuitor, comparativ cu Franta, care inregistreaza un consum de 54 de litri de vin pe acelasi esantion de evaluare. In tara noastra vorbim de un consum integral de 22 de litri de vin pe cap de locuitor, dar din aceasta cantitate consumul de vin imbuteliat la 0,75 litri este de doar patru sticle anual pe cap de locuitor”, sustine directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe. Statistica prezentata de PNVV arata ca obiceiurile de consum ale romanilor nu s-au schimbat in ultimii ani, ponderea majora in consum avand-o vinul alb, cu un procent de aproximativ 70%. Totodata, vinul romanesc detine 97% din totalul pietei interne de vin imbuteliat in recipienti de 0,7-0,75 litri, restul de 3% fiind de origine intra-comunitara. In prezent, in Romania, dintr-un total de 186,9 mii de hectare de plantatii de vie, 94,9 mii de hectare reprezinta plantatiile cu vita nobila, restul suprafetelor fiind acoperite cu hibrid, acceptat doar pentru producerea vinului de masa.

Bani europeni pentru PNDR, peste opt miliarde de euro


Criza financiara a lovit si in majoritatea producatorilor de vin, multi dintre acestia fiind obligati sa-si opreasca proiectele de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), ingradirea creditelor bancare fiind principalul motiv al acestei decizii. In sprijinul producatorilor, PNVV a propus deja simplificarea de acordare a cofinantarii, una dintre masuri fiind eliminarea birocratiei, dar si efectuarea platilor de catre beneficiar catre prestator a bunurilor sau  serviciilor in proportie de 50%, corelata cu plata directa a contributiei publice catre acelasi prestator. Un alt proiect de sustinere initiat de PNVV il constituie si extinderea Patronatului prin infiintarea in teritoriu a sapte filiale, pentru a se reusi o monitorizare a activitatii din domeniul vitivinicol, precum si o informare si consiliere precisa a micilor producatori. Daca in perioada 2007-2013 Romania beneficiaza pentru sectorul de dezvoltare rurala din cadrul Fondului European Agricol de o alocare financiara de aproximativ opt miliarde de euro, anul trecut producatorii de vin au depus 48 de cereri privind reconversia vitei-de-vie pentru 1.104 hectare, platile efectuate fiind de aproximativ 6,4 milioane de euro.

Pana in 2013, absorbtie de peste 210 milioane de euro


Reimprospatarea vitei-de-vie romaneasca a inregistrat un proces de absorbtie maxim, depasind nivelul fondurilor alocate. Suplimentar banilor alocati prin PNDR, sectorul vitivinicol romanesc beneficiaza prin organizarea comuna a pietei de un buget anual de 42,1 milioane de euro. Costul infiintarii unei plantatii de vita-de-vie se ridica la 17.000 de euro pentru un hectar, iar durata de crestere si pana la realizarea productiei este de trei ani. Investitiile facute in acest sector s-au ridicat in perioada 2003-2007 la aproximativ 40 de milioane de euro (prin SAPARD), in 2007-2008, prin organizarea comuna a pietei vitivinicole, s-a ajuns la suma de aproximativ 33 de milioane de euro, iar pana in 2013, potrivit PNVV, aceasta zona agricola va absorbi suma de 210,5 milioane de euro. „Principala destinatie a acestor fonduri va fi reconversia si replantarea vitei-de-vie, directiile prioritare fiind plantarea soiurilor autohtone si a celor pentru vinul rosu”, a declarat Gheorghe. El a adaugat ca suprafata de vie care beneficiaza de replantare/reconversie a crescut la 1.008 hectare in 2007, iar anul trecut aceasta a urcat la 3.008 hectare. „Pentru urmatorii ani, estimam o medie de 4.500 de hectare de vita-de-vie care va intra in programul de reconversie”, a subliniat directorul PNVV.

Sarbatorile Pascale nu scumpesc vinul


„Niciodata, in perioada Sarbatorilor Pascale sau a celor de Craciun, producatorii de vin nu au recurs la majorari de preturi si nici in acest an nu se vor lua asemenea masuri”, ne asigura Ovidiu Gheorghe. Ba chiar, in aceste zile vom asista la diverse promotii de genul „cinci plus unu gratis” sau „unsprezece plus unu”. De mentionat este in schimb faptul ca, in aceasta perioada, producatorii si distribuitorii inregistreaza o crestere a vanzarilor, fata de o zi obisnuita, de 50% pentru sectorul vinurilor rosii si de 30% pentru cele albe. Pe de alta parte, dupa aproximativ o luna de la Sarbatorile Pascale, PNVV anunta un nou eveniment de promovare a vinului romanesc. Impreuna cu Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), Patronatul va organiza in perioada 7-10 mai, la Academia Romana din Capitala, cea de a sasea editie a concursului international de vinuri. „Principalul obiectiv al concursului este promovarea vinului, prin distinctia obtinuta, dar si raportarea produselor proprii la cele ale competitorilor, pozitionate similar in piata”, a tinut sa mentioneze, directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe.

Export de 35,5 milioane de euro

Anul trecut, Romania a exportat o cantitate de aproximativ 385.000 hectolitri de vin pentru peste 35,5 milioane de euro, in timp ce la import a inregistrat o cota de aproape jumatate din cat a exportat, mai precis o cantitate de 140.000  hectolitri de vin, pentru o suma de putin peste 15,8 milioane de euro. Potrivit statisticilor, in topul importurilor s-au situat vinurile spaniole (aproximativ 19.434 hectolitri), urmate de cele din Italia (7.884 hectolitri), cele din Republica Moldova (3.651 hectolitri) si de cele din Franta (1.727 hectolitri). Totodata, cea mai mare cantitate de vin romanesc a ajuns anul trecut pe piata din Germania (5.357 de hectolitri), urmata de cea bulgareasca (1.782 hectolitri) si de cea a Federatiei Ruse, unde vinul romanesc a avut o cerere de aproximativ 1.370 de hectolitri.