Farmache, care a ocupat functia de director general inca de la infiintarea institutiei, in 1995, a anuntat ca va demisiona din functia de director general al BVB. Farmache a precizat ca decizia are la baza, in principal, viitoarea listare a Bursei de Valori Bucuresti, proces care impune o serie de conditii de natura corporativa, una dintre acestea fiind separarea functiei de director general de cea de presedinte al Consiliului de administratie. Pe de alta parte insa Petru Prunea, membru in Consiliul Bursei, spune ca Stere Farmache renunta la functia de director general deoarece a primit o oferta din sectorul privat. „Domnul Farmache va demisiona doar din functia de director executiv al Bursei, dar va ramane in continuare presedinte al Consiliului de Administratie. Motivul renuntarii la functia de director executiv este o oferta mai buna primita de la o alta companie din sectorul privat“, a declarat Petru Prunea.

Separarea functiilor inaintea listarii


Decizia de renuntare la functia executiva este consistenta cu strategia Bursei de Valori, sustine Farmache. „In urma cu o luna si jumatate - doua luni, am luat decizia, in Consiliu, ca Bursa sa devina o societate deschisa, o societate publica, si credem ca, in spiritul acestei decizii, trebuie sa adoptam standarde de guvernanta corporativa foarte clare. Listarea la BVB va trebui sa gaseasca Bursa intr-o structura de guvernanta corporativa, in care functia de presedinte sa fie separata de cea de director general“, a explicat Farmache. El a adaugat ca momentul separarii functiilor de director general si presedinte al BVB nu ar fi fost bine venit in timpul procesului de listare sau chiar inainte de listarea Bursei pe propria platforma. Totodata, presedintele BVB sustine ca retragerea sa din functia executiva nu va afecta in niciun fel dezvoltarea bursei. „Voi ramane in functia de presedinte al Consiliului si voi incerca sa imi duc la indeplinire responsabilitatile”, a mai spus Farmache.

Bursa a avut si vremuri mai grele


Desi exista voci care sustin ca aceasta demisie nu este anuntata intr-un moment oportun, data fiind perioada dificila pe care o traverseaza piata de capital, dar mai ales turbulentele care sunt asteptate pentru anul viitor, Stere Farmache considera ca aceasta nu este cea mai grea perioada a Bursei. „Eu si echipa mea am trecut prin momente mai dificile. Iar 1997-1998 au fost anii in care Bursa a trecut cu adevarat prin momente dificile. Eu si Executivul am dat dovada de capacitate de sacrificiu, iar situatia de acum nu se compara cu cea de atunci. Acum Bursa de Valori Bucuresti este o societate care sta bine pe picioare, anul 2008 s-a incheiat cu un profit aproape de cel prognozat. Anul 2009 va fi unul dificil, dar ne-am propus sa tinem cheltuielile in frau, iar bugetul estimat prevede incheierea anului cu profit, conditie necesara listarii, a mai spus Farmache.

Fuziunea cu Sibex, din nou in carti


Teodor Ancuta, presedintele Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu, considera insa ca unul dintre motivele demisiei lui Stere Farmache ar putea fi publicarea programului de guvernare, care prevede foarte putin sprijin pentru piata de capital romaneasca. „Este posibil sa se fi speriat de programul de guvernare”, spune Ancuta. Totodata, presedintele SIBEX considera ca, fata de 2008, in anul urmator Bursa de Valori Bucuresti se va confrunta nu doar cu lansarea pietei de actiuni la Sibiu, ci si cu posibilitatea ca o parte dintre emitentii listati la BVB sa treaca la Sibiu. „Unii emitenti de la Bucuresti vor sa se mute pe piata de actiuni de la Sibiu pentru ca sunt nemultumiti acolo”, a adaugat Ancuta. Cu toate acestea, presedintele Sibex nu a exclus posibilitatea reluarii discutiilor despre o eventuala fuziune a celor doua institutii, dar cu mentinerea pietei derivatelor la Sibiu.

Curriculum Vitae


Stere Farmache a fost director general al Bursei de Valori Bucuresti din 1995, iar din 2007 a preluat si functia de presedinte al institutiei, dupa demisia lui Septimiu Stoica. In perioada 1994-1995, Farmache a fost director general al Diviziei de Supraveghere Asigurari si Reasigurari din Ministerul de Finante si a participat la realizarea cadrului legal pentru desfasurarea activitatii firmelor de asigurari si de supraveghere a acestora. Anterior, intre 1992 si 1994, el a ocupat pozitia de director general al Agentiei de Valori Mobiliare din cadrul aceluiasi minister, iar din 1987 pana in 1992 a fost director de departament in Ministerul de Finante. Farmache este expert contabil, evaluator, auditor si profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Zvonuri


Unul dintre zvonurile care au circulat, ieri, printre jucatorii din piata de capital tine de posibilitatea ca Stere Farmache sa fi renuntat la functia de director general pentru a trece la CNVM. Iar pe langa acest zvon, „voci timide” au criticat plecarea lui Farmache - si-a dat demisia tocmai cand vin vremuri grele. Nu in ultimul rand, un alt zvon despre Stere Farmache a circulat in perioada atacului speculativ asupra monedei nationale. Atunci, presedintele director general al BVB cica si-ar fi retras toti banii din banci, spun zvonacii.


"Ne-a facut placere sa lucram cu domnul Farmache si sper sa avem in continuare o colaborare buna cu Bursa de Valori Bucuresti, indiferent de persoana care se va afla la conducere. "
Michael Buhl, CEO Bursa de Valori din Viena