Indicele reprezentativ la Bursei de Valori Bucuresti, BET, a suferit ieri prima sedinta de corectii dupa sapte zile consecutive de crestere. Dorinta investitorilor de a-si marca profiturile nu a dus la sustinerea indicelui la maximul ultimelor 14 luni atins in sedinta de luni. Iar analistii straini vad un indice la o valoare de 4.700 de puncte la finele anului cu 2% sub valoarea maxima din aceasta perioada.

Evolutia negativa a pietelor euro­pe­ne a marcat puternic si evolutia de ieri a Bursei de Valori Bucuresti, care dupa un debut pozitiv a incheiat sedinta in sca­de­re fata de referinta anterioara. De altfel, sedinta de ieri a fost lipsita de o prezenta substantiala a investitorilor straini, fapt vizibil mai ales in lichiditatea scazuta existenta in piata. Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, a declarat pentru „Financiarul” ca „inves­ti­torii straini au invatat deja com­por­tamentul jucatorilor autohtoni, iar cand strainii vor sa cumpere ceva mizeaza pe comportamentul emotional al investi­to­rilor romani si prefera sa astepte cateva zile pentru a cumpara mai jos”. Faptul ca piata de la Bucuresti este o bursa de mici dimensiuni contribuie la miscari mai ample la nivelul indicilor, comparativ cu pietele dezvoltate, explica Simionescu.

Contributie semnificativa a sectorului petrolier


Evolutia companiilor din sectorul petrolier in ultimele 12 luni a contribuit din plin la aprecierea valorii indicelui BET catre valori maxime. Astfel, cotatia Dafora Media, companie specializata in foraj si servicii conexe industriei petroliere, a avut o apreciere de peste 105% fata de no­iem­­brie 2008. Si cotatia Petrom s-a apre­ciat cu 48%, in vreme ce titlurile Rompetrol Ra­finare Constanta au crescut cu 219%. Si asta in conditiile in care majoritatea analistilor considera ca sectorul petrolier este unul dintre cele mai grav afectate sectoare de presiunile financiare cauzate de depresiunea ciclica, mai ales sectorul de rafinare. Astfel, potrivit unui raport al agentiei de rating Fitch, anul 2009 va fi unul dintre cei mai slabi ani din ultimul deceniu in ceea ce priveste fluxul de nu­me­rar operational al rafinatorilor euro­peni de petrol. Fitch noteaza insa ca ope­ratiunile de rafinare si marketing de la mai multe companii europene s-au dovedit rezistente in criza, enumerand printre acestea si operatiunile de R&M din Romania ale Rompetrol.

Sectorul financiar, aprecieri de peste 60%


Cele trei companii din sectorul finan­ciar-bancar prezente in componenta in­di­celui au inregistrat aprecieri de peste 60%. Exceptia a fost Banca Transilvania, care are o apreciere de 709%, fata de no­iem­brie anul trecut, din cauza modificarii valorii nominale a actiunilor bancii. In schimb, BRD Groupe Société Générale s-a apreciat cu aproape 79%, iar Broker Cluj a adus investitorilor un randament de peste 62%.

Piata de la Bucuresti se plaseaza pe locul al 15-lea la cresteri in acest an intr-un clasament realizat de firma de con­sul­tanta financiara Bespoke Investment Group din New York, care a analizat ran­da­mentele returnate de cele mai impor­tante 82 de tari la nivel global.

Studiul Bespoke, realizat saptamana trecuta, indica o apreciere de 60,1% pentru indicele BET de la inceputul acestui an. Daca pana in urma cu cateva luni Ro­ma­nia era cea mai performanta piata din Uniu­nea Europeana, depasind toate cele­lal­te burse emergente din Europa Cen­tra­la si de Est, ea a fost surclasata intre timp de Ungaria, Bursa de la Budapesta afisand o apreciere de aproape 72% in 2009.

Rusia si Ucraina s-au mentinut in fruntea clasamentului, cu randamente de 127%, respectiv 113%, urmate de pietele din America de Sud - Argentina, cu 110%, si Peru, cu 107%. Pe langa aceste patru burse, care au dublat banii investitorilor de la inceputul anului, randamente foarte bune au oferit celelalte trei piete emer­gen­te incluse in grupul BRIC, Brazilia, India si China afisand avansuri de 70%-76%. Si Bursa din Turcia a avut o evolutie remar­cabila, castigand 79% din decembrie.

Romania este urmata imediat in clasament de alte piete europene precum Norvegia (56%), Lituania (53%), Austria (50%) sau Grecia (49%).

Bursele de la Praga sau Varsovia, incluse de regula in strategii investitio­nale si zone de risc similare cu ale Bursei romanesti, au returnat randamente la jumatate fata de BVB, de 33%-35%.

Piata din Bulgaria a avut performante si mai slabe, reusind o crestere de numai 25% in 2009, in timp ce Serbia sau Croatia nu s-au aflat nici ele in topul preferintelor investitorilor si au castigat doar 20%-23%.

Cel mai bun randament oferit pe marile piete de capital ale lumii, tarile care fac parte din G7, este de 27%, in cazul Canadei. Bursa de la New York se situeaza pe un castig de 21% in acest an, in timp ce principalele piete din Europa - Londra, Frankfurt, Paris, Milano - raman strans corelate, cu aprecieri de 16%-18%. Japonia a avut cea mai slaba crestere, de 11%. Din cele 82 de tari analizate, 71 se mentin in teritoriu pozitiv, ultima pozitie fiind ocupata de Malta, cu o crestere de un procent. Slovacia este singurul stat european intre cele 11 care sunt pe pierdere in acest an, cu o scadere de aproape 20%. Cele mai mari corectii au fost inregis­trate in tari africane precum Ghana (-48%) sau Nigeria (-32%), dar si pe burse din America Centrala si de Sud, ca Puerto Rico (-41%), Costa Rica (-35%) si Ecuador (-19%), tari care se confrunta cu probleme financiare destul de grave care au stopat fluxurile de capital strain.