Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a acordat aviz pentru strămutarea Pieţei Matache, dar avizul final trebuie luat de la Ministerul Culturii, a declarat ministrul de resort, Eduard Hellvig.


'După cum ştiţi, Ministerul Dezvoltării are Comisia naţională de dezvoltare teritorială, unde se analizează. Iniţiatorul acestei solicitări este Primăria Generală. De la MDRT s-a acordat un aviz, cu precizarea că avizul final trebuie luat de la Ministerul Culturii. Ca atare, i-am rugat pe cei din minister să aibă o discuţie cu cei din faţa MDRT (ONG-uri de mediu care au protestat faţă de intenţia deputaţilor de a modifica legea urbanismului n.r), să le explice care sunt mecanismele instituţionale şi ce se întâmplă în acest moment şi să găsim soluţia cea mai bună pentru fiecare', a spus Hellvig, citat de Agerpres.

Reprezentanţii ONG-urilor de mediu, prezenţi, luni, la un protest organizat, timp de două ore, în faţa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului /MDRT/, au acuzat autorităţile locale că au încălcat înţelegerea instituţională pe care au parafat-o în iulie 2011, prin care o serie de monumente aflate în zona Berzei-Buzeşti urmau să fie ocrotite, inclusiv Hala Matache. 

'(...) am avut o înţelegere instituţională cu Primăria şi cu ministerul /Dezvoltării Regionale şi Turismului, n.r./, în iulie 2011, în care ni s-a promis că lasă Hala Matache pe loc şi deviază traseul bulevardului Uranus, cu toate cele patru benzi ale lui plus linia de tramvai, pe lângă hală. Acum se pregătesc să încalce înţelegerea. Au solicitat modificarea proiectului, astfel încât să se demoleze hala şi să se construiască în continuare', a afirmat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei 'Salvaţi Bucureştiul!'.

Potrivit iniţiatorilor acţiunii de protest, Comisia de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor a început dezbaterea pentru modificarea Legii Urbanismului şi aducerea acesteia la forma de dinainte de 2008, 'în care oricine putea primi orice derogare de la consiliile locale' pentru diferite investiţii, iar MDRT emite punctul de vedere al Guvernului, important în decizia deputaţilor.

Hala Matache, monument istoric trebuia demolată sau relocată pentru a face loc Diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus.