Australia a fost declarata tara cu cea mai buna calitate a vietii si a primit cel mai mai mare punctaj in clasamentul OECD Better Live Index, calculat de Organizatia de cooperare si dezvoltare economica.


Pentru stabilirea ratingului s-a tinut cont, printre altele, de speranta de viata, venituri personale, securitate, rata somajului, accesul la invatamant, dezvoltarea sistemului de sanatate, si altele.

Astfel, in Australia durata medie de viata se apropie de 82 de ani, cu doi ani peste indicele mediu al OECD. In plus, peste 72% dintre locuitorii cu varste cuprinse intre 14 si 64 de ani au un loc de munca, in timp ce indicele mediu pentru OECD este de 66%.

Dupa nivelul somajului, Australia sta mai bine decat alte state. Volumul mare de investitii din sectorul minier a antrenat deschiderea de noi locuri de munca si reducerea ratei somajului sub 5%.

In acelasi timp, Australia este singura tara dintre primele zece clasate care au evitat recesiunea in 2009. In acelasi timp, 95% dintre australienii participanti la studiu au estimat starea lor de sanatate drept „excelenta”. Mai mult, australienii au posibilitatea de a-si petrece intr-un mod interesant timpul liber si sa acorde suficient timp familiei – un barbat australian aloca zilnic aproximativ trei ore treburilor casnice sau copiilor. „Australia are toate atuurile pentru a fi catalogata drept o tara fericita”, subliniaza expertii OECD.

In clasament Australia este urmata de Danemarca, Elvetia, Norvegia, SUA, Suedia, Canada, Olanda, Luxemburg si Noua Zeelanda. In total, studiul analizeaza 34 de tari.