Qsymia, un nou medicament creat pentru cei care se luptă cu kilogramele în plus, a primit aprobarea Administraţiei pentru Alimentaţe si Medicamente.

Noul supliment a primit autorizaţia de comercializare în luna februarie a acestui an, cu 20 de voturi pentru şi 2 împotrivă. Totuşi, panelul de specialişti a avut de obiectat pe marginea numelui, care a fost schimbat pentru a se evita orice confuzie cu medicamente similare existente deja pe piaţă.

Qsymia promite să reducă 10% din procentul de greutate excedentară, încadrându-se în trendul anti-obezitate care domină medicina actuală la nivel global. În ciuda opiniilor pozitive, mai mulţi doctori cardiologi, printre care şi  Gerard Mullin de la Hopkins School of Medicine, se menţin rezervaţi şi atrag atenţia asupra riscurilor la care se supun cei care vor abuza de acest medicament, atraşi de efectul rapid şi de mirajul unei siluete perfecte, obţinute fără efort.

1 din 3 americani suferă în prezent de obezitate, maladie  însoţită în majoritatea cazurilor de diabet, boli de inimă sau artrită.
Practic, Qsymia este o combinaţie de alte două medicamente recomandate în dietă – unul dintre ele este un stimulent derivat din amfetamine şi topiramat, un compus care tratează migrenele şi epilepsia.

În luna iunie,  Administraţia pentru Alimentaţe si Medicamente a aprobat un alt medicament care reduce apetitul – Belviq. Studiile clinice au demonstrat că utilizatorii de  Qsymia au pierdut cu până la 6% mai multe kilograme, comparativ cu pacienţii care au consumat  Belviq.
Semnele de întrebare asupra efectelor pe termen lung rămân în continuare valabile şi în cazul acestor medicamente pentru slăbit, aşa cum s-a întîmplat cu predecesoarele lor. Astfel, reversul medaliei se poate traduce prin efect yo-yo, boli cardio-vasculare etc.