Atunci când vorbesc de alegerile prezidenţiale din SUA, traderii şi investitorii par să fie de acord cu un singur lucru: pieţele financiare vor un câştigător clar până miercuri dimineaţă, scrie agentia Reuters intr-un comentariu pe aceasta tema. 


Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos arată o cursă strânsă între preşedintele Barack Obama care este cotat cu 48% din preferinţele alegătorilor, cu doar două puncte mai mult decât contracandidatul său Mitt Romney. Pieţele financiare urăsc incertitudinea, iar o procedură prelungită de desemnare a preşedintelui american ar fi cea mai mare incertitudine. Puţini investitori doresc o repetare a disputelor prelungite care au urmat după alegerile din anul 2000 între Al Gore şi George W. Bush.

'Dacă miercuri dimineaţa nu vom şti cine a câştigat alegerile, acest lucru amână soluţionarea problemei prăpastiei fiscale, care este cel mai important lucru de pe agenda noastră', spune Art Hogan, director la Lazard Capital Markets. Pieţele financiare sunt îngrijorate de modul cum SUA vor soluţiona problema prăpastiei fiscale, respectiv cele 600 miliarde de dolari în majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli care ar urma să intre în vigoare anul viitor şi care ar putea afecta economia american.

Piaţa bursieră 'a fost lipsită de direcţie în ultimele săptămâni din cauza incertitudinilor cu privire la prăpastia fiscală şi politica fiscală pentru anul următor', a declarat Perry Piazza, director pentru strategia de investiţii la Contango Capital Advisors. 'Se poate spune că depăşirea acestei incertitudini ar aduce o relaxare', crede, la randul sau, Perry Piazza.

Una din îngrijorările pieţelor este aceea că o victorie a lui Romney ar pune sub semnul întrebării statutul preşedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke. În campania electorală, Mitt Romney a spus că îl va înlocui pe Bernanke a cărui politică monetară laxă a stat la baza creşterii înregistrată în ultimii ani de bursele şi obligaţiunile americane. O nouă administraţie la Casa Albă ar putea pune în discuţie politica derulată de Rezerva Federală.

În schimb, dacă Barack Obama câştigă un nou mandat actuala politică de relaxare cantitativă a FED ar putea să se accelereze.