Noul lider la nivel mondial al restaurantelor de tip fast-food, Subway, care a detronat lantul McDonald’s la numarul de unitati, deschide prima unitate in Romania pana la sfarsitul anului.  „In acest moment, cuvantul de ordine este cautarea locatiei potrivite. Inainte de finalul anului ne propunem sa vindem in jur de 20 de francize”, declara Martin Princ, director de dezvoltare regionala Subway pentru Europa Centrala si de Est. De asemenea, oficialii companiei anunta ca au inceput sa ofere licente de la sfarsitul lunii mai pentru operarea francizei. Dezvoltarea pe piata romaneasca va fi gestionata de compania Subway impreuna cu doi agenti de dezvoltare (Develop­ment Agents), care se vor ocupa intensiv de dezvoltarea marcii si asistenta oferita restau­rantelor din regiune. Compania americana nu are ca obiectiv stabilirea unor Master Fran­chisee, ci va vinde licente persoanelor individuale, similar situatiei din majoritatea tarilor din lume.

Potrivit planurilor, pana la finalul anului 2015, lantul de restaurante Subway va deschide 60 de unitati in tara. „Romania este o tara foarte interesanta din punct de vedere al afacerilor in franciza. Cresterile inregistrate si numarul mare de persoane interesate de conceptul nostru de business au intrecut asteptarile.  Credem ca cea mai intensiva dezvoltare va avea loc in Bucuresti”, considera Martin Princ. Lantul spera sa intre in curand si pe piata din Slovenia. In prezent numarul restaurantelor Subway in Europa Centrala si de Est se ridica la 270, iar la nivel mondial se apropie de 35.000 de unitati.


Concurenta locala


Subway intra pe o piata dominata de McDonald’s, care detine 63 de restaurante, dintre care 7 in franciza. Pentru anul acesta planurile McDonalds’s Romania prevad deschiderea a inca 1-3 restaurante. Investitiile totale ale McDonald’s depasesc 100 de milioane de dolari, in cei 16 ani de cand compania a deschis primul restaurant din Romania. Al doilea nume important pe acest segment este KFC. Carmen Lupulet, directorul de marketing al KFC Romania, declara pentru ,,Fin.ro” ca anul acesta lantul se va extinde cu inca 10 noi restaurante, avand un buget de 5 milioane de euro pentru investitii. In prezent exista 40 de locatii KFC, iar pana la finalul anului 2012 vor fi minimum 55 de restaurante, urmand ca la sfarsitul anului 2015 sa fie 80 de restaurante KFC. Podiumul restaurantelor de tip fast-food americane din Romania este completat de Burger King, care este prezent cu sapte restaurante in Bucuresti si unul in Constanta.