Agentia internationala de notare financiara Standard&Poor’s (S&P) si-a exprimat ingrijorarea privind incer­titudinea politica din Belgia, anunt care deschide calea spre o degradare a ratingului sau in urmatoarele sase luni daca tara nu va reusi sa formeze un guvern. Pentru moment, S&P a confirmat nota pe termen lung „AA+” si cea pe termen scurt „A-1”. In schimb, ea a plasat aceste calificative sub perspectiva „negativa”. In acelasi timp, ultimele statistici britanice indica pentru luna noiembrie o crestere a inflatiei cu 0,4%, dupa saltul de 0,3% din septembrie. Prin urmare, rata anuala a inflatiei a progresat, pentru a doua luna consecutiv, de la 3,1% la 3,3%, facand si mai dificila misiunea Bancii Angliei de a aduce acest indice la 2%. Pe acest fundal, Germania a promis sa faca imposibilul pentru a asigura stabilitatea zonei euro si, implicit, a UE.

Angajamentul vine cu cateva zile inaintea summitului european de la sfarsitul saptamanii si care va valida amendarea tratatelor comunitare pen­tru a permite crearea unui mecanism permanent de stabilitate financiara pana in 2013, cu scopul de a sustine tarile in dificultate ale uniunii mone­tare. Aceste amendamente arata ca ajutorul destinat unui stat in dificultate va fi acordat numai in conditii stricte si ca mecanismul de criza va fi utilizat in ultima instanta, s-au grabit sa asigure surse guvernamentale de la Berlin. O precizare care urmeaza valului de critici lansate impotriva atitudinii Germaniei, acuzata de agra­varea crizei europene. La randul lor, ministrii de Finante trebuie sa aprobe principiul unei contributii, de la caz la caz, a sectorului privat la restruc­turarea datoriei suverane incepand cu 2013.

In schimb, sefii de stat si de guvern nu vor decide majorarea actualului fond de sustinere sau crearea obli­gatiunilor europene. Pe de alta par­te, in contextul in care Slovacia a evocat necesitatea punerii la punct a unui plan de renuntare la euro si revenire la moneda nationala, un recent sondaj arata ca numarul germanilor care doresc reintroducerea marcii s-a redus de la 51% in luna iunie la 36% in prezent.

Avantajele euro pentru Germania, vicecampioana a lumii la exporturi, dupa China, sunt imposibil de negat. Gratie monedei comunitare, nota in acest sens analistul Frank Engels, de la Barclays Capital, costul schimburilor comerciale cu partenerii europeni s-au micsorat enorm.