Potrivit unui raport al Organizatiei Interntionale a Muncii, cresterea economica mondiala nu este suficienta pentru a stopa extinderea somajului.


Politicile de austeritate blocheaza sansele de redresare a pietei moniale a muncii: 202 milioane de persoane vor fi in somaj anul acesta, cu 6 milioane mai mult decat in 2011, se afirma in raportul pe 2012 al organizatiei mai sus mentionata.

In opinia institutiei, este putin probabil ca economia lumii sa atinga in urmatorii doi ani un ritm de crestere suficient pentru a acoperi deficitul actual al locurilor de munca si sa ofere unui numar de peste 80 de milioane de oameni, care vor intra in activitate in intervalul dat, posibilitatea de a se angaja.

Situatia este deosebit de grava in Europa, unde rata somajului a sporit in doua treimi dintre tarile Batranului continent incepand din 2010. In acelasi timp, piata muncii este „intr-un punct mort” in Japonia si Statele Unite, in timp ce in China, ofera nu se ridica la inaltimea necesarului.

Autorii studiului estimeaza ca, in aceste conditii, se amplifica pericolul unor turburari sociale, in special in Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Africa subsahariteana. Organizatia sustine, de asemenea, ca dificultatile legate de accesul la credite, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii, in economiile avansate, masurile de austeritate puse in aplicare pentru redresarea pietelor financiare, sunt la originea degradarii acestei situatii.

Expertii institutiei considera ca transpunerea in practica a unor strategii de relansare a dererii interne constituie una dintre principalele solutii pentru rezolvarea problemei somajului.