Companiile romanesti de soft nu vor intra prea curand in Top 100 pro­du­catori europeni de software, potrivit lui Dinu Bumbacea (foto), liderul grupului pentru industria telecom, media si di­vertisment in cadrul Pricewaterhouse­Coopers Europa Centrala si de Est. „Pe termen mediu nu se intrevede o evolutie spectaculoasa a vreunui producator autohton. Ultima decada ne-a demons­trat ca majoritatea antreprenorilor ro­mani prefera sa puna bazele unui produs puternic pe care sa-l vanda ulterior marilor producatori de software sau fondurilor de investitii. Romania este bine-cunoscuta in ceea ce priveste calitatea fortei de munca disponibila pentru producerea de software, iar 6 din primii 10 producatori de software la nivel mondial au unitati de productie si in Romania”, spune reprezentantul PwC, analizand tendintele unui nou ra­port al companiei pe piata de software.

Potrivit studiului, Microsoft conduce in clasamentul primilor 100 de produ­catori globali de software, urmata de IBM, Oracle, SAP si EMC. Clasamentul se bazeaza pe veniturile din produse de software (inclusiv licente si asistenta suport), precum si din venituri din abonamente si subscriptii. Raportul mentioneaza si tendintele din aceasta industrie; popularitatea extraordinara a terminalelor mobile, precum smart­phone-urile si tabletele, accesibilitatea din ce in ce mai mare a tehnologiei si adoptarea sistemului de cloud compu­ting sunt tendintele globale care deter­mina companiile de software sa-si regan­deasca modelele de business, sa colaboreze mai indeaproape decat in trecut si sa se concentreze inca si mai mult pe schimbarile comportamentului de consum si nevoile clientilor lor.

In ceea ce priveste industria de software din Romania, potrivit oficialu­lui PwC, anul 2010 a fost unul de consolidare, valoarea pietei ramanand aproximativ  la acelasi nivel ca si in 2009. „Cu toate acestea, ne asteptam la un ritm accelerat de schimbare in anii urmatori, companiile evoluand in directia servicii­lor externalizate de software ca o masura rationala de reducere a costurilor, importanta pentru pastrarea lichiditatii intr-un context economic dificil. Piata locala este impartita intre marile companii internationale si com­paniile antreprenoriale locale produ­catoare de software, a caror dezvoltare viitoare ar putea atrage atentia unor jucatori globali, doritori de expansiune anorganica”, a mai spus Dinu Bumbacea.