Tarifele de interconectare percepute de operatorii reţelelor fixe de telefonie vor scădea, la 1 iulie, cu 18%, la 0,67 eurocenţi/minut, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).


"Aceasta este cea de-a doua etapă de scădere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare, în vederea terminării apelurilor în reţelele de telefonie fixă, după cea din martie 2012, când tarifele au scăzut cu 15,5%", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt plătite între operatori pentru convorbiri în afara reţelei. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul.

"Tarifele au fost reglementate în urma analizei de piaţă realizate de ANCOM în anul 2011, din care a rezultat că toţi cei 51 de furnizori de servicii de acces la o reţea publică de telefonie fixă activi la acel moment pe piaţa din România deţineau putere semnificativă pe piaţa de gros a terminării apelurilor în propriile reţele", se precizează în comunicat.

În România existau la finele anului trecut 4,69 milioane de posturi telefonice fixe, în creştere cu 4% faţă de anul 2010, şi 4,04 milioane abonaţi. Potrivit datelor raportate ANCOM de furnizori, piaţa de comunicaţii electronice a înregistrat anul trecut valoarea de 3,5 miliarde euro.

Veniturile obţinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de către operatorii de telefonie mobilă din România în perioada analizată au totalizat 470 milioane euro, reprezentând 13,3% din piaţa de comunicaţii electronice.

Operatorii de telefonie fixă au obţinut circa 50 de milioane de euro din aceste servicii, echivalând cu 1,5% din piaţa totală.