Ti-e frica de matematica, te sperie problemele si simti cum o durere surda iti invaluie intreg corpul ? Este o reactie normala, afirma cercetatorii, care au descoperit ca teama sa nu te incurci in calcule si formule sporeste activitatea acelei zone a creierului care raspunde de durerea fizica.


Cercetatorii Universitatii din Chicago au descoperit ca, in cazul oamenilor care se tem de problemele de matematica, numai gandul ca trebuie sa efectueze niste calcule genereaza o activitate sporita a acelor zone are creierului care raspund de senzatia de durere.

Anterior, oamenii de stiinta au stabilit ca alte forme ale disconfortului psihologic, precum dezamagirea de ordin sentimental sau frica de comunicare, pot genera senzatia de durere fizica. Ultimele studii pe aceasta tema s-au concentrat insa mai mult pe reactia de durere determinata de asteptarea unor evenimente stresante.

Participantii la expertiment au fost rugati sa rezolve cateva probleme: spre exemplu, ei au fost rugati sa spuna daca sunt sau nu corecte o serie de egalitati matematice, precum (12 x 4) – 19 = 29. Cu ajutorul unei aparaturi speciale, s-a constatat ca numai gandul la astfel de exercitii a antrenat o crestere brusca a acelei zone a creierului care analizeaza un pericol fizic direct.

Cu cat teama era mai mare, cu atat mai intensa era activitatea in acea parte a creierului uman. In opinia oamenilor de stiinta, acest mecanism sta la baza intuitiei care creaza senzatia de spaima. „Este prima dovada care defineste natura senzatiei subiective de nervozitate sporita in fata unor exercitii de matematica”, au declarat oamenii de stiinta, ale caror concluzii au fost expuse in revista Plos One.