Dragos Chivu, directorul general al Nokia Siemens Networks (NSN) Romania, afirma ca introducerea tehnologiei de comunicatii din generatia a patra (4G), Long Term Evolution (LTE), “va trece de la stadiul de dorinta la cel de necesitate" si va permite operatorilor sa faca fata cresterii exponentiale a traficului de date mobile in urmatorii ani si sa isi diminueze costurile operationale. "Nokia previzioneaza o crestere de 300 de ori a traficului de date mobile la nivel international pana in 2015. In Romania, conform datelor furnizate de trafic.ro, numarul de vizitatori unici a crescut de la 40 milioane, in 2007, la 71 milioane in noiembrie 2009. In acest context, introducerea unei tehnologii 4G, respectiv Long Term Evolution (LTE), va trece de la stadiul de dorinta la cel de necesitate", a declarat Chivu. Acesta a mai spus ca "LTE ofera mai multa eficienta operatorilor si, drept consecinta, costuri reduse si mai multe beneficii pentru consumator.”
 
LTE este o tehnologie de comunicatii wireless din ultima generatie, capabila sa asigure viteze de conectare la internet de peste 170 Mbps, de zece ori mai mult decat in retelele 3G. Tehnologia este in teste la diferiti operatori din Europa si va deveni comerciala in Suedia si Norvegia in prima jumatate a anului 2010.
 
NSN este interesata sa realizeze in Romania teste cu echipamente destinate tehnologiei LTE si va solicita ANCOM eliberarea unei benzi in spectrul de frecvente de 2,6 GHz. De asemenea, seful NSN Romania afirma ca “in zilele urmatoare, le vom prezenta reprezentantilor Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS echipamentele noastre destinate tehnologiei LTE".

Sursa: Mediafax