Cladirile vechi pot fi salvate de la prabusire in cazul cutremurelor, printr-o noua tehnologie adusa in tara noastra. Metoda prin care cladirile nu se misca in cazul cutremurelor, ci doar pamantul de sub ele, este utilizata cu succes de zeci de ani pe plan mondial. Prima cladire in care aceasta noua tehnologie este utilizata apartine Academiei de Studii Economice si este situata pe Calea Grivitei. Costurile sunt mai reduse cu 5%-8% decat la o consolidare clasica, iar activitatea nu se intrerupe in cladirile in care se lucreaza.

O cladire sub fundatia ca­reia se sapa si se efec­tu­eaza consolidari pen­­tru protectie la cutremure, in timp ce la parter si etaje activitatea continua in mod normal, este ceva neobisnuit pentru tara noastra. Iar daca adau­gam faptul ca o asemenea cladire sta neclintita la cutremure, in timp ce pamantul de sub ea se misca, atunci imaginea pare desprinsa dintr-un film SF in Romania. Metoda este folosita insa de decenii pe plan mondial si si-a dovedit eficienta in cazul unor cutremure foarte puter­nice, cum au fost de-a lungul tim­pului in tari precum SUA, Mexic sau Japonia. Pe scurt, procedeul consta in monta­rea sub cladire a unor echipamente care o ajuta sa ramana stabila in timpul seismelor. Romania este o tara unde cutremurele si-au pus puternic amprenta asupra dezvoltarii sale. Cu toate acestea, noile tehnologii privind protectia antiseismica nu au reusit sa se impuna din cauza reticentei la nou a proiectantilor, dar si a potentialilor beneficiari. Se pare ca acest prag a fost depasit, iar anul acesta ar urma sa fie terminata consolidarea primei cladiri prin aceasta metoda, care apartine ASE Bucuresti.


Cladirea este „izolata” de pamant


Firma de proiectare SC PROESCOM SRL a dezvoltat un procedeu propriu de protectie la cutremure, brevetat la OSIM in 2005, in care se utilizeaza echipamente de genul celor folosite la cladirile din SUA. „Principiul izolarii seismice a struc­turilor este de a modifica perioa­da proprie de vibratie a cladi­rii (in sensul maririi), astfel incat aceasta sa nu fie amplasata in afara zonei de amplitudine maxima a spec­trului de raspuns pentru am­pla­sa­mentul dat. Prin decuplarea struc­turii de vibratiile terenului, izolarea seismica reduce nivelul raspunsului in structura de la nivelul care, astfel, ar putea sa apara intr-o structura cu baza fixata conventional, oferind in acest fel avantajul proiectarii la un nivel redus al incarcarii seismice, atingandu-se acelasi grad de protectie antiseismica la fel ca pentru o structura cu baza fixata conven­tional”, explica proiec­tan­tii. Practic, cladirea este separata de terenul de sub ea, iar in acest caz cutremurele o afecteaza intr-o masura mult mai mica. Procedeul brevetat este folosit doar pentru cladirile vechi, intrucat pentru cele care se construiesc tehnologia este mult mai usor de utilizat.


Pamantul se poate misca 50 cm sub cladire


Noutatea metodei utilizata la imobilul ASE, dupa cum ne-a expli­cat inginerul Stefan Soare, seful de san­tier, consta in „ruperea cons­truc­tiei de pamant”. „Sub cladire, pe o adan­ci­me de 2,25 metri, se evacuea­za pa­man­tul, in doua etape. In prima etapa, pe o adancime de un metru, se face sustinerea cladirii si se toarna un cadru purtator superior (CPS). Dupa aceea, se continua evacuarea paman­tului sub CPS, pe o adancime de 1,25 m, sustinandu-se din nou cladirea si CPS-ul turnat. In spatiul ramas se toarna un cadru purtator inferior (CPI), astfel incat intre CPS si CPI ramane un spatiu liber de 44 cm.

In acest spatiu sunt montate „ma­sute” reglabile pentru sustine­rea cladirii pana in momentul montarii izola­to­rilor si amortizorilor antiseis­mici. Izolatorii, in numar de 78, vor prelua sarcina intregii cladiri si vor permite, la cutremur, deplasarea CPI cu 50 cm fata de CPS si cladire”, ne-a explicat seful de santier.

Aceasta inseamna ca pamantul de sub imobil se poate deplasa cu pana la 50 cm, fara ca acesta sa se miste. In afara de izolatori, la baza imobilului au fost amplasati si 17 amortizori, care arata ca un fel de pistoane uriase ce ajuta cladirea sa ramana stabila.


Costuri mai reduse


Inginerul Adrian Iordachescu, de la SC PROESCOM SRL, spune ca unul dintre avantajele metodei brevetate de firma este faptul ca pe durata lu­crarilor activitatea in cladirile con­solidate nu trebuie intrerupta. „Cos­turile sunt mai reduse cu 5%-8% decat metodele clasice de consolida­re, iar avantajul este ca se continua activitatea in interiorul cladirii. Aici au invatat pana in decembrie anul trecut 1.200 de studenti, care au plecat cand s-a trecut la lucrari la etajele su­perioare.

Dar la Primaria Capitalei, de exemplu, nu trebuie efectuate lucrari decat de la trotuar in jos”, ne-a spus Adrian Iorda­che­s­cu. Acesta si-a dat teza de doctorat in 1998 pe aceasta tema, a izolarii bazei impotriva cutremurelor, dar firma PROESCOM nu a reusit decat acum sa-si puna in aplicare un proiect. „Intotdeauna a existat o teama de nou, de ce sa fim noi primii? Acum au fost cei de la ASE primii”, a adaugat Adrian Iordachescu. Firma a realizat un proiect de consolidare prin aceasta metoda a sediului Primariei Generale a Bucu­res­tiului, dar care nu a fost pus in prac­tica, precum si pentru Biserica Fun­­denii Doamnei, aflata in patri­mo­niul national. De modul in care se va comporta la urmatoarele cutremure imobilul ASE este interesat si Ins­ti­tutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pa­mantului, care a amplasat senzori la  baza acesteia. „Metoda este foarte buna si am putea salva multe cladiri vechi in felul acesta”, ne-a spus Gheorghe Mar­mu­reanu, directorul Institutului.


Echipamentul e produs in SUA


Amortizorii si izolatorii seismici utilizati la cladirea Victor Slavescu sunt adusi din SUA, fiind importati de firma desemnata castigatoarea licita­tiei pentru imobilul ASE.„Tehnologia a fost pentru prima data prezentata in decembrie 2003 la un forum tehnic destinat specialistilor si, ca urmare, in august 2004 s-a efectuat o deplasare a unui grup de noua specialisti in SUA la MCEER (Multidisciplinary Center for Earthquake Engineering) de la Universitatea din Buffalo, New York. Acesti specialisti au asistat la teste care au evaluat aplicarea acestor me­to­de mo­derne in conditiile seis­mice spe­cifice ale Romaniei, bazate pe datele inregistrate la cutremurul din 4 mar­tie 1977.

Dupa aceasta depla­sare, amortizorii seismici au primit agre­mentul tehnic pentru utilizarea lor in Ro­mania. In 2007 a fost obtinut agre­men­tul tehnic pentru utilizarea in Romania a izolatorilor seismici”, ne-a spus Isaac Zoller, Managing Director al firmei ISAROM. Acesta a infiintat fir­ma in anul 1994, impre­una cu Israel Katz, inginer mecanic specializat in hidra­u­lica si mecanica, avand expe­rienta in domeniul protectiei seis­mice si care a colaborat cu producatorii de utilaje seismice inca din anul 1986. Actual­mente, firma ISAROM este dis­tribu­i­torul utilajelor produse de cele doua firme din SUA in Europa de Est si Orientul Mijlociu. „Aceste sisteme nu necesita niciun fel de intretinere, avand o garantie asigurata de 50 de ani, in timp ce durata lor de viata este mai lunga”, a precizat Isaac Zoller.

Mii de imobile, amenintate de cutremure


Bucurestiul este orasul asupra caruia pericolul unui cutremur pro­duce cele mai mari temeri, avand in vedere situatia cladirilor si numarul mare al populatiei. Potrivit unei situa­tii intocmite de Primaria Generala a Capitalei, in prezent, 113 imobile, in care se afla 3.400 de apartamente, sunt incadrate in clasa I de risc seismic si sunt considerate pericol public. Alte 258 de imobile sunt incadrate in aceasta clasa de risc seismic. La clasa II de risc seismic sunt 285 de imobile, la clasa III - 55, iar la clasa IV doar doua. Cele mai multe cladiri sunt insa cele care au fost exper- tizate tehnic, au fost incadrate in categorii de urgente, fara a fi insa incadrate in clasa de risc seismic corespunzatoare. Astfel, in aceasta situatie se afla 1.906 cladiri.


Peste 100 de ani fara consolidare


Cladirea ASE, din Calea Grivitei, nr. 2 - 2 A, cunoscuta sub denumirea „cladirea Victor Slavescu”, nu a avut parte de nicio reparatie serioasa de la constructia ei, in 1905, ci doar de modificari care si-au pus amprenta asupra rezistentei sale. Constructia este incadrata in clasa II de risc seismic, ceea ce inseamna ca nu exista riscul prabusirii iminente in cazul unei cutremur puternic, dar ar putea suferi avarii importante.

Lucrarile, in valoare totala de aproximativ patru mili­oane de euro, intrucat includ si reabili­ta­rea imobilului, au inceput in 2008 si ar trebui terminate in acest an. Antre­pre­norul general al lucrarii este SC Rico SRL. Cladirea are subsol, parter si doua etaje, plus mansarda, si se intinde pe o supra­fata de 1.056 de metri patrati. Suprafata totala, luand in considerare etajele, era de 3.600 mp, la care in urma lucrarilor s-au mai castigat 1.000 mp la mansarda si 600 mp la subsol. Destinatarul initial al constructiei a fost Ministerul Finantelor, dupa aceea a functionat ca sediu pentru „Scoala tehnica financiara”, apoi pentru Liceul nr. 12, iar din 1989 a devenit unul dintre sediile ASE, adapostind Facultatea de Management in Afaceri. Avand in vedere valoarea sa istorica si arhitecturala „cladirea Victor Slavescu” este clasata ca monument istoric si face parte din „Ansamblul de arhitectura Calea Grivitei”.


113 imobile sunt pericol public in Bucuresti

  • - Clasa I risc seismic, pericol public - 113 imobile, cu 3.400 de apartamente
  • - Clasa I risc seismic - 258 imobile, cu 2.678 de apartamente
  • - Clasa II risc seismic - 285 imobile, cu 7.524 de apartamente
  • - Clasa III risc seismic - 55 imobile, cu 1.258 de apartamente
  • - Clasa IV risc seismic - 2 imobile, cu 22 de apartamente
  • - Incadrate doar la urgente - 1.906 imobile, cu 6.585 de apartamente