Cel mai mare eveniment consumer al producatorilor de electronice, IFA Berlin 2009, a adus in prim-plan solutii de divertisment care includ noi tehnologii video precum full HD 3D, proiectoarele digitale 3D sau televizoarele care ofera rezolutia Ultra HD (3840x2160).

Evenimentul de la Berlin, care se incheie astazi, a marcat lansarea unor noi tehnologii atat in domeniul foto/ video, dar si pe segmentul electro­casnicelor. Expozitia Internationale Funkausstellung atrage anual peste 1.200 de expozanti si peste 200.000 de vizitatori si ocupa 120.000 de metri patrati. Marii jucatori precum Sony, Panasonic, Samsung, LG, dar si Acer sau Asus au prezentat noi echi­pamente alaturi de firme mai putin cunoscute. Evenimentul a de­pa­sit aria consumer electronics si a avut si lansari de netbookuri si alte echipa­mente IT. Totusi, vedetele eve­ni­­men­tului au fost televizoarele si proiec­toarele 3D, noile tehnologii ur­mand sa ajunga pe piata anul viitor.

Producatorii se lupta pentru im­pu­nerea tehnologiei OLED, care ar oferi imagini mai bune la un cost nu tocmai prohibitiv, iar ecranele de acest tip intra in televizoare cu dia­gonala mai mica, laptopuri si net­bookuri si alte asemenea gadgeturi.


Experiente vizuale


Deocamdata, imaginile tridimen­sio­nale au nevoie de ochelari spe­ciali, iar majoritatea proiectelor sunt doar pentru prezentare, nu sunt di­sponibile comercial. Totusi, com­pa­niile vor sa demonstreze ca exista un interes general in aceasta directie, iar produsele sunt chiar interesante. Panasonic a fost unul dintre prin­cipalii promotori ai tehnologiei HD 3D, iar compania spune ca vrea sa fie principalul producator de astfel de echipamente in viitorul apropiat. Imaginile 3D ajuta privitorul sa se regaseasca mai aproape de actiune, fie ca vorbim de emisiuni sport, fie de filme sau alt continut similar.

Panasonic a prezentat doua siste­me full HD 3D Home Theater, care ofera acasa experienta vizionarii 3D din cinematografe. Imaginile sunt full HD, o premiera fata de cinema­tograful 3D. Astfel de proiecte au mai avut in ultimii ani Philips sau LG, fara lansari comerciale.

Sony a prezentat la IFA un pro­iector digital 3D, primul care poate reda imaginile proiectate tridimen­sional, dar tot cu ochelari. Oficial, com­pania japoneza a anuntat ca 2010 este „anul 3D“ in domeniul di­verti­smentului. Televizoarele Bravia full HD au primit si ele tehnologie 3D.

Pentru a beneficia de cele mai bune imagini ai nevoie de un player Blu Ray capabil sa redea imaginile 3D.

Epson, unul dintre cei mai mari producatori de proiectoare, a pre­zentat la IFA o serie de echipamente care pot reda imagini de inalta re­zo­lutie.

Practic, imaginile oferite sunt 1080p, rezolutia full HD. Aparatele sunt usor de folosit, iar lampile pu­ter­nice permit utilizarea in conditii de luminozitate sporita. Sunt dedi­cate pasionatilor de sport sau de filme de actiune, dar ar putea fi folo­site si la jocuri video, spun oficialii companiei.

Sud-coreenii de la LG au pre­zen­tat primul televizor din lume cu ecran OLED, dar care are diagonala de doar 15 inchi, cat un monitor clasic.

Pretul ar putea fi similar cu modelul Sony XEL-1, care avea insa diagonala de 11 inchi. Televizorul LG va fi lansat comercial in primavara lui 2010, spun oficialii companiei. Samsung a prezentat un model de televizor pe tehnologia AMOLED, tot cu diagonala de 15 inchi. Este o teh­nologie relativ diferita, dar calitatea imaginii este de asemenea mai buna ca la LCD. Atat Sony, cat si LG au pro­duse similare, iar in anii urmatori diagonala va creste, promit produ­catorii.

Sony a mai prezentat un model de Bravia cu diagonala de 19 inchi, full HD, care poate fi mutat in ca­mera dupa cum doreste utilizatorul. Una dintre marile probleme ale tele­vizoarelor cu ecran plat este tocmai greutatea mare, care face imposibila mutarea televizorului. Bravia S57 este pe tehnologie LCD, iar greutatea este de aproximativ 5,4 kilograme, avand un maner pentru transport.

OLED si plasme


Samsung a anuntat deja lansarea unei serii de netbookuri cu ecran OLED in 2010. „Samsung este cel mai mare producator de display-uri OLED“, a declarat un oficial al companiei. Laptopurile si netbookurile cu ecran pe noua tehnologie vor fi lansate in trimestrul trei din anul urmator. Specialistii din domeniul calcula­toa­relor sustin acum ca, pana in 2014, ecranul OLED va fi deja un standard si toate produsele vor avea display pe aceasta tehnologie.

OLED nu ofera doar imagini mai bune, ci si un consum redus de ener­gie, ecrane mai subtiri si mai usoare.

Panasonic mizeaza in continuare si pe plasme, pentru care a dezvoltat tehnologia NeoPDP, dar formatele raman axate pe diagonale mari, de la 42 la 65 de inchi.

In fine, in afara de tehnologia 3D sau plasma Pana­sonic cu diagonala de 85 de inchi, Samsung a prezentat un televizor Ultra High Definition, cu rezolutii de  3840x2160 pixeli si diagonala de 82 de inchi. Sigur, nu exista deocamdata continut video inregistrat pe acest nou format.

Alte solutii de divertisment


Marii producatori au lansat de ase­menea diverse solutii Home Cine­ma care sporesc experienta auditiva sau care pot reda cele mai diverse ti­puri de continut multimedia. Playe­rele Blu Ray, de exemplu, au adaugat tehnologie HD, 3D, DivX , dar pot reda de asemenea si pot optimiza chiar filmele din arhiva de DVD-uri.

Companiile din consumer electro­nics au insistat in continuare pe teh­no­logiile ecologice, care scad con­su­mul de energie, elimina sub­stantele toxice si permit utilizatorului sa aiba un control mai bun.