Grupul condus de omul de afaceri Ovidiu Tender va investi 100 de milioane de dolari în lucrările de explorare și exploatare geologică a blocului petrolier situat în zona comună dintre Senegal şi Guineea Bissau, care are o suprafaţă de 5.000 de kilometri pătraţi.

Tender Grup şi Agenţia de Gestionare şi Cooperare între Senegal şi Guineea - Bissau (AGC) au semnat marți contractul de concesiune pentru lucrări de cercetare -explorare geologică pentru blocul petrolier situat în offshore Africa de Vest.

Cu această ocazie, Tender i-a sfătuit pe oamenii de afaceri interesaţi să investească în Africa să nu îşi facă iluzia că acolo este un El Dorado şi că acolo "se pot da ţepe şi tunuri".

"În Africa a mers foarte repede. Vreau să le recomand oamenilor de afaceri şi să le spun că dacă vor să vină să le ia africanilor puţinii bani pe care îi au, nu au nicio şansă. Să vină să construiască afaceri pe termen lung. Nu este un El Dorado, este un loc este unde se pot gândi afaceri pe termen lung. Africanii sunt dispuşi şi gata să ajute pe oricine, sunt uşi deschise", a spus omul de afaceri.

Contractul de explorare a grupului Tender a fost negociat pentru peste 5.000 de km pătrați, situat în zona offshore, aparținând Senegalului și Guineei Bissau.

Resurse estimate la 1,5 miliarde de barili

Perimetrul respectiv se află în vecinătatea zăcământului de țitei greu, Dome Flore și Dome Gea, ale căror resurse sunt estimate la 1,5 miliarde de barili.

Durata contractului semnat de Tender Grup este de 8 ani pentru explorare și de 25 de ani pentru producție, cu o extindere la cerere de încă 10 ani pentru perioada de producție.

Protocolul este primul de acest gen încheiat de o firmă românească. În cazul unei descoperiri comerciale, firma concesionară, Tender Grup, are dreptul de a exploata descoperirea respectivă.

7 perimetre miniere, în 2 ani 


Fondat în 1991 la Timișoara, Grupul Tender SA a devenit un important investitor in Africa de Vest, în special în domeniul resurselor.

Din 2010 și până în prezent, compania a adjudecat 7 perimetre miniere ale căror resurse, de la metale grele și până la cele aurifere depășesc ca valoare câteva miliarde de dolari.

În cadrul evenimentului de semnare a contractului cu senegalezii, Ovidiu Tender și-a exprimat părerea și în ceea ce privește proiectul Roșia Montana.

Tender: Proiectul Roșia Montana, super rentabil 

În acest sens, Tender a spus ca proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Frank Timiş, este "super rentabil" şi va începe abia atunci când se va stabili cine trebuie să fie beneficiarul câştigurilor.

"Roşia Montană a creat de 20 ani discuţii interminabile. Ar trebui, în primul rând, cunoscută realitatea, nu poveştile. Cunosc iniţiatorul acţiunii Roşia Montană, Frank Timiş, care a încercat prin acest proiect redarea în circuitul economic a unei activităţi care părea moartă, având în vedere previziunea creşterii preţului aurului. Pe atunci era un nimeni, iar cei mari din domeniu au vrut să-i ia găina. Afacerea este rentabilă. Problema este cine este beneficiarul acestui câştig. Probabil se va stabili cine trebuie să câştige şi atunci se va da drumul proiectului", a afirmat omul de afaceri.

Gabriel Resources, care deţine 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation, a fost fondată în 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine română Frank Timiş, care s-a retras în 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.

Tender a adăugat că este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate "după o stare îndelungată de latenţă".

"A trebuit să caut soluţii, să mă gândesc la viitor. Am găsit o alternativă (...), am avut inspiraţie, şi anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul australian Frank Timiş, naşul familiei mele, care a reuşit în Africa. În 2010 am ajuns în Africa. Am reuşit să mă lămuresc rapid asupra potenţialului. În iunie 2010 am şi stabilit primul sediu acolo. În doi ani am realizat ceea ce cred că este foarte mult. Acţiunea Roşia Montană a început acum 17 ani şi încă nu a reuşit să se pornească", a mai spus Tender.