Tendintele pietei de telecomu­ni­catii la nivel mondial au fost sta­bilite saptamana trecuta la World Mobile Congress, cel mai mare targ dedicat industriei de profil. Accentul s-a pus pe tehnologiile viitorului, precum LTE sau 3D, care a mai pus sta­panire pe un nou domeniu, acela al telefoanelor mobile. O alta tendinta este cea a aparitiei terminalelor cu o putere mare de procesare, fenomen care face si mai indreptatita intrebarea „e un telefon sau un PC?”.

World Mobile Congress (WMC), cel mai mare targ dedicat industriei de telecomunicatii, a reusit sa atraga anul acesta peste 60.000 de vizitatori din peste 200 de tari. Potrivit organizatorilor, editia din 2011 a stabilit un record din acest punct de vedere. WMC a fost insa „gazda” pentru mai multe premiere, mare parte dintre ideile din trecut in legatura cu ce se poate face cu un telefon mobil fiind pe cale sa devina realitate.


Vor inlocui smartphone-urile computerele?


Specialistii cauta raspunsul la aceas­ta intrebare de mai multa vreme. Si acesta poate fi „da” luand in calcul ultimele lansari de telefoane care au procesoare foarte puternice, dual-core, ca in cazul laptopurilor din prezent. Spre exemplu, Motorola Atrix, care va aparea pe piata in aceasta primavara, ar putea face asta. Telefonul are inclus un cititor de amprente si, conectat la un suport special, preia atributiile unui computer, trecand de pe Android pe Linux, al doilea sistem de operare inclus. Utilizatorii au astfel acces la browserul Firefox si Office si pot scrie mesajele direct de pe laptop, folosind conexiunea wireless sau 3G a telefonului.

Procesoarele dual-core sunt o premiera pentru industria de telefoane mobile in acest an. Calea a deschis-o LG, care a lansat luna trecuta primul smart­phone cu  un procesor dual-core din lume. Modelul incorporeaza procesorul Tegra 2 de la Nvidia, despre care s-a spus pana acum ca va fi procesorul viitoarei generatii de tablet PC-uri. I s-a alaturat Samsung, care a lansat saptamana tre­cuta cel mai puternic smartphone al sau, aducand noi experiente mobile prin intermediul procesorului dual-core si al ecranului super AMOLED Plus. Galaxy S II utilizeaza Android 2.3 (denumit „Gingerbread”), cea mai noua si mai rapida versiune a celui mai popular sistem de operare mobil din lume.

Tehnologie 3D integrata


Tehnologia 3D a fost folosita pentru prima data in cinematografe, a migrat apoi catre televizoare si, mai nou, isi face aparitia si pe telefoanele mobile.

LG a prezentat la WMC Optimus 3D, telefonul care filmeaza 3D, imaginile sur­prinse putand fi vizualizate fara ochelari speciali. Terminalul dispune de o camera cu lentila dubla, ce ofera con­su­ma­torilor posibilitatea de a surprinde orice moment in format 3D, acesta pu­tand fi vizualizat instantaneu pe ecranul WVGA cu diagonala de 4.3 inchi. LG a atras atentia sapta­mana trecuta cu noul telefon, insa, spun specialistii, lipsa de continut 3D poate fi o problema. Solu­tia vine de la cipul 3D de la Movidius, care transforma continutul 2D in 3D. Cipul se va regasi in telefoane in urma­toa­rele 12 luni.


Plati mobile


O alta promisiune facuta de produca­tori in trecut este ca vom putea folosi telefonul pentru a plati pentru orice doar prin alaturarea mobilului de o statie de plati electronice. Aparuta pen­tru prima oara in Japonia, tehno­logia numita NFC (Near Field Communi­cation) isi face aparitia si in Euro­pa. Aceasta are la baza un cip care poate transmite sau receptiona informatii pa­na la o distanta de cel mult 4 inchi. Potrivit specialistilor, pana la finalul anului, jumatate din noile smartphone-uri vor avea un astfel de cip incorporat.


Ne vedem pe telefon


Serviciile de telefonie de ge­neratia a patra sau LTE s-au aflat, de asemenea, in centrul atentiei. LG a facut la WMC o de­monstratie in premiera mon­­diala de Voice over LTE (VoLTE) si Video call over LTE, apelurile de voce si video facandu-se mult mai rapid si la calitate HD. Totodata, Ericsson si Polycom si-au anuntat cola­borarea pentru realiza­rea unei solutii integrate end-to-end de teleprezenta care sa le permita operatorilor tele­com sa livreze ser­vicii de comu­nicatii video high-de­finition catre companii si utilizatori finali.

Optimizat pentru Facebook

 
Altfel, Sony Ericsson a lansat Xperia PLAY, un telefon special creat pentru pasionatii de jocuri care combina func tio nalitatile unui smartphone high-end cu experienta jocurilor portabile. Are o camera foto de 5 MP, ecran multitouch de 4 inchi si ofera acces rapid la retele sociale. Tot retelele sociale, in special Facebook, au fost si in atentia HTC, care a prezentat doua telefoane avand butoane dedicate pentru Facebook.