Premierul bulgar, Boiko Borisov, a dat de inteles ca Sofia isi va inaspri pozitia privind constructia gazoductului South Stream, daca Rusia nu va revenit la hotararea sa de a solicita Sofiei 1 miliard de euro drept compensatii financiare pentru anularea unui proiect nuclear.


„Fara sa ne informeze, o societate si-a permis sa reclame 1 miliard de euro. Sper ca presedintele Putin nu stie de aceasta solicitare. Pentru ca daca este la curent, vizita sa in Bulgaria, din 9 noiembrie, nu va fi deloc agreabila. Atunci ar trebui semnat contractul pentru South Stream”, a declarat seful executivului de la Sofia.

In urma cu doua zile, societatea rusa Atomstroyexport, filiala a grupului public Rosatom, a anuntat ca vrea sa obtina compensatii de 1 miliard de euro din partea Bulgariei, dupa anularea, in cursul acestui an, a proiectului de constructie a centralei nucleare Belene, plan strategic pentru Moscova intr-un stat membru al UE.

Intr-o prima reactie, ministrul bulgar al economiei si energiei, Delyan Dobrev, a estimat ca pretentiile Rusiei sunt nefondate si a asigurat ca tara sa este pregatita sa se apere. La randul lui, ministrul de finante, Simeon Djankov, a calificat solicitarea drept ridicola.

La 27 august, Bulgaria si Rusia au definitivat parametrii tehnici ai tronsonului conductei South Stream care va traversa teritoriul bulgar. In acest cadru, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev a estimat ca lucrarile de constructie vor incepe in 2013.

Cu o capacitate totala de 63 miliarde mc de gaze pe an, gazoductul South Stream ar urma sa devine in intregime operational in 2018. Pus si practica de Gazprom si compania italiana ENI, aceasta conducta lunga de 3.600 km este menita sa alimenteze Europa occidentala, in special Grecia si Italia, cu gaz rusesc, care ajunge la destinatie traversand Marea Neagra.