Negocierile dintre conducerea TVR şi sindicatul reprezentativ al salariaţilor din televiziune sunt în impas, liderii sindicali anunţând că nu sunt de acord ca numai angajaţii să suporte consecinţele dezastrului financiar în care se află instituţia, se arată pe site-ul Televiziunii Române.

Liderii Sindicatului Pentru Unitatea Salariaţilor (SPUS) din TVR au declarat că nu sunt de acord cu modul în care conducerea instituţiei vrea să schimbe un articol important din Contractul Colectiv de Muncă.

"Vor să modificăm acel articol din Contractul Colectiv de Muncă ce se referă la plata salariilor compensatorii, să diminuăm aceste salarii. O propunere se referă la eşalonarea plăţilor compensatorii în momentul în care se va ajunge la disponibilizări colective. Nu am acceptat propunerile administraţiei", a declarat Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUS.

La rândul său, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general TVR, a afirmat că "este important de ştiut un lucru: fără domniile lor nu vom ajunge la nici un consens în ceea ce priveşte salariile compensatorii, în eventualitatea în care concedierile colective vor fi într-un număr foarte mare. Deocamdată propunerile patronatului au fost respinse de plan şi îi invit să reflecteze mai departe, pe sindicalişti".

Liderii de sindicat au mai spus că principalii responsabili de situaţia financiară grea a televiziunii publice sunt foştii preşedinţi, numiţi politic, dar se pot găsi şi alţi vinovaţi.

''Am cerut actualei administraţii ca, înainte să ne ceară nouă să ne sacrificăm pentru a salva TVR, toţi cei care erau în poziţii de redactori-şefi, directori să fie destituiţi şi daţi afară. S-ar face dreptate, pentru că ei sunt principalii responsabili pentru catastrofa financiară a TVR", a mai precizat Dragoş Bocanaciu.

În replică, Claudiu Săftoiu a declarat că se va face în perioada următoare o evaluare completă a tuturor contractelor încheiate în ultimii 10 ani cu partenerii externi, relatează Mediafax.

"În momentul în care vom constata că lucrurile în ceea ce priveşte o bună orientare a contractului spre beneficiul SRTV sunt puse în primejdie de semnăturile unor şefi de până acum, atunci vom lua măsuri. Nu putem concedia la cererea sindicatelor, ci numai în baza unei documentaţii care să arate un malpraxis în activitatea decizională a acestora", a precizat Claudiu Săftoiu.

Reprezentanţii sindicali au infirmat informaţiile apărute în spaţiul public conform cărora fondul de salarii ar reprezenta 60% din totalul cheltuielilor televiziunii române. Un procent realist şi corect, declară liderii de sindicat, este cel de maximum 25-30%, se mai spune pe site-ul TVR.

În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.


Citiţi şi:
TVR INFO îşi suspendă emisia
Desfiinţarea TVR Cultural, contestata de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate