La bursa din New York pretul petrolului a trecut, pentru prima data din luna mai, pragul psihologic de 100/baril pe fondul informatiilor privind masurile economice de stimulare a economiei americane si in contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, care pot periclita livrarile de carburant, scrie Bloomberg.


Barilul marca Brent a crescut cu 1,56% la bursa din Londra, atingand 117,69 dolari. Pretul contractelor futures la titeiul american light sweet crude (WTI) a urcat la 100,6 dolari/baril, in progres cu 1,17% fata de ultima cotatie de joi.

„Este un moment ideal pentru a investi in petrol”, a comentat presedintele companiei Strategic Energy & Economic Research, Michael Linch. „Planurile de stimulare a economiei SUA si tensiunile din Orientul Mijlociu sunt caii care trag caruta”, a adaugat el.

In Egipt, Tunisia, Iran, Libia si Yemen continua demonstratiile izbucnite dupa aparitia pe internet a unui film unde prorocul Mohammed ar fi prezentat intr-o ipostaza nepotrivita. Primele actiuni de protest s-au desfasurat in fata ambasadei SUA din Cairo.

Valul de demonstratii s-a extins, ulterior, in Libia, unde in ajun a fost ucis, intr-un atacat asupra consulatului american, ambasadorul SUA in Libia si alti diplomati ai Departamentului de stat. Miercuri, a fost atacata reprezentanta diplomatica a SUA din Tunisia, iar joi mii de protestanti s-au adunat in fata ambasadei Statelor Unite din Yemen.