Zeno Sustac, mediator, membru al Consiliului de Mediere si copresedinte al Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania (UNMR), spune ca cea mai mare satisfactie a profesiei survine atunci cand, la finalul unei medieri reusite, partile reconciliate spun cu zambetul pe buze: „Uite, a trebuit sa venim la mediator si sa-i dam niste bani, cand puteam foarte bine sa ne intelegem din capul locului si singuri”.
 Procesomania este inca sport national si instantele de judecata gem sub povara mun­tilor de dosare. In aceste conditii, nu este deloc un paradox faptul ca, in vreme ce Roma­nia continua sa fie privita, alaturi de Bul­garia, ca fiind „oaia neagra” a Uniu­nii Euro­pene in materie de justitie, auto­ritatile comunitare dau in mod oficial tara noastra ca exemplu de bune practici in ceea ce priveste medierea.
 

Sume mari

 „Se deruleaza in prezent in Romania me­dieri pe sume foarte mari de bani, vorbesc de sumele aflate in litigiu. Criza a facut ca multe companii mari, atat multinationale, cat si romanesti, sa apeleze la mediere. Aceste medieri nu apar in presa, pentru ca niciuna dintre parti nu are interesul ca acestea sa devina publice, iar conditiile de confidentialitate sunt extrem de stricte”, explica Zeno Sustac.
Majoritatea procedurilor de mediere se refera la litigii de natura economica, cele mai multe fiind legate de datorii comer­ciale nepla­tite. „Pentru evitarea insolventei, a incapacitatii de plata si pentru reesalonari de datorii se ajunge adesea la mediere”, explica Sustac.
 

Rata de succes de 70-80%

Sunt doua tipuri de situatii. Fie mediatorul este contactat de o singura parte din cele aflate in litigiu, caz in care se adreseaza o solicitare de mediere celeilalte parti, fie cele doua parti vin impreuna. „Cand vine o singura parte, cealalta accepta medierea doar in 50% din cazuri. In schimb, cand vin ambele parti, inseamna ca sunt deja dispuse la compromis si sunt sanse foarte mari sa cada la o intelegere. In aceste situatii, rata de succes este de 70-80%”.
Ce se intampla concret la o sedinta de mediere? „Se negociaza, iar mediatorul isi in­tra in rol in momentele de impas, cand pare ca orice compromis si comunicarea intre parti au devenit imposibile. Misiunea mediatorului este de a identifica solutii de mijloc acolo unde partile nu mai sunt capabile sau dispuse sa o faca”.
 

Record mondial: 38 de ore fara pauza

Mediatorul incepe prin a asculta variantele si punctele de vedere ale ambelor parti cu privire la litigiu. „Dupa ce s-au «des­carcat», in prezenta unui tert, pe care il asi­mileaza cu publicul la nivel mental, inter­vine o relaxare de ambele parti. Din acel moment se poate incepe constructia unui posibil compromis. Se poate ca inter­ventiile fiecarei parti sa dureze minute, zeci de minute sau chiar ore. Unul dintre cei mai de succes me­dia­tori din lume la ora actuala mi-a povestit ca cea mai lunga sedinta de mediere a lui a durat 38 de ore fara oprire. Erau 13 parti impli­cate, din care 9 mari societati de avoca­tura. Recor­dul meu personal este de doar sase ore”, spune Zeno Sustac.
 

Agresivitate si manipulare

„La inceput, partile se concentreaza nu pe rezolvarea conflictului, ci pe gasirea vino­va­tului, pe reprosuri reciproce. Partile care vin la mediere sunt intr-un razboi al nervilor, e firesc ca la inceput sa fie extrem de agresive una cu cealalta”.
De asemenea, intr-o me­die­re, fiecare dintre cele doua parti incepe prin a incerca, prin diferite tehnici de manipulare, sa atraga mediatorul de partea lor. „E un lucru firesc, cu asta se incepe: «Haideti, domnu’ media­tor, ajutati-ma, ca o sa va fie bine si dum­neavoastra». Iar in mo­mentul cand reali­zeaza ca mediatorul este realmente neu­tru si impartial, in mod paradoxal, nu se inchid, ci se deschid si mai tare catre dialog si compromis. Ca mediator, ai multe de in­vatat chiar de la clienti. Am avut medieri in care partile erau repre­zentate de nego­cia­tori absolut geniali, de o calitate for­mi­dabila”.
 

Se economisesc bani

Teoretic, avocatii au interesul de a-si duce clientii in instanta, si nu la mediere. Sunt insa cazuri in care avocatii insisi vin cu clientii la mediator, atunci cand nu sunt siguri de rezultatul pe care l-ar putea obti­ne in instanta si vor sa-si pastreze clientul respectiv.
„Exista un mare avantaj in a ajunge la o intelegere prin mediere atunci cand este in liti­giu o suma mare de bani.

Pentru ca, po­trivit legislatiei romanesti, daca ajungi la me­diere, iti poate fi restituita integral taxa de timbru avansata pentru deschiderea pro­ce­sului, taxa care, in functie de suma in litigiu, poate fi foarte mare. Legea din Roma­nia este foarte darnica din acest punct de vedere, chiar nu cunosc jurisdictii cu pre­vederi simi­lare. In consecinta, multi avo­cati au inceput sa speculeze in sens pozitiv acest lucru, in beneficiul clientilor lor”.
 

Statul e inca reticent

Au existat medieri de succes ale unor litigii intre stat si companii private, dar foarte putine, pentru ca autoritatile sunt reti­cente in a apela la mediere. „Exista temerea ca ar apa­rea suspiciuni privind anumite intelegeri aflate la limita legalitatii, intele­geri pe sub masa, frica de DNA etc.”. Asta cu toate ca, in multe cazuri, ajun­gandu-se in instanta, pierderile suportate de bugetul de stat sunt mai mari.
„Sunt situatii in care anumite compa­nii private au mari datorii la stat. In astfel de cazuri, esalonarea ar putea fi facuta prin nego­ciere, cu beneficii pentru ambele parti. Insa daca se ajunge la insolventa si debi­torul nu are bunuri care sa fie executate silit, pentru stat nu este avantajos”. In schimb, daca se ajunge la o intelegere prin mediere, aceasta poate fi facuta si publica, cu acordul ambelor parti.
„De exemplu, in alte tari procurorii negociaza cu inculpatii incadrarea juridica a faptei si sentinta, in schimbul recunoas­terii vinovatiei si dezvaluirii unor infor­ma­tii utile anchetei. Este un lucru absolut nor­mal. Pro­curorii au acolo mandatul legal si moral de a face asta. Se va ajunge aici si la noi”.
 
 

Cat se castiga din mediere

„Onorariile depind de lungimea si complexitatea fiecarei proceduri de mediere si de volumul de efort depus de mediator. Nu sunt atat de mari cat si-ar putea imagina unii, dar nici derizorii. Se pleaca de la cateva sute de euro, iar pentru medierile mai lungi, de doua-trei luni, se ajunge la mii de euro. Mediatorul este platit de ambele parti pentru a fi neutru si impartial.”
 
 

Eficienta inseamna sa devii invizibil

„Mi se intampla frecvent ca, la finalul unei medieri, cele doua parti reconciliate sa spuna cu zambetul pe buze «Uite, a trebuit sa venim la mediator si sa-i dam niste bani, cand puteam foarte bine sa ne intelegem din capul locului si singuri». Pentru mine, e cea mai mare satisfactie sa aud asta, faptul ca ei nu isi dau seama ca 90% din ce s-a intamplat in cursul medierii este meritul mediatorului.”
 
 

Conditii sa ajungi mediator

Sa fii absolvent de studii superioare.
Sa ai vechime in munca minimum 3 ani.
Sa ai o buna reputatie, cuantificata prin absenta cazierului.
Sa urmezi un curs de formare de 80 de ore, cu formatori autorizati de Consiliul de Mediere.
Pe langa elemente teoretice juridice, de comunicare, psihologie si sociologie, la cursuri se fac „jocuri de roluri”, adica se simuleaza sedinte de mediere.
Formarea se finalizeaza cu un examen care consta intr-o parte scrisa si una practica. La cea practica se testeaza abilitatile specifice profesiei: neutralitate, capacitatea de a depasi momente de impas, de a reformula problemele in litigiu si de a determina partile sa genereze ele insele optiuni de compromis.