Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că nu există nicio şansă ca termenul pentru liberalizarea pieţei funciare să se modifice.'Trebuie modificat Tratatul de Aderare şi asta presupune un proces, chiar şi pe procedura simplificată. Este un proces care oricum reclamă ratificarea modificării în Parlamentul tuturor statelor membre. Deci este exclus. Eu am transmis colegilor că, având în vedere constrângerile şi dificultatea atât de mare a procesului, exclud posibilitatea unei modificări a tratatului, mai ales că nici nu există precedent', a spus Orban. citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, statele care şi-au prelungit perioada cu 3 ani aveau prevedere în tratat care le permitea să-şi mai prelungească. 'Dar ideea Comisiei Europene, şi când s-a negociat, eram pe vremea aceea în echipa de negociere, semnalul a fost foarte clar: ni s-a spus că nu mai doreşte în niciun fel din 2014 să mai existe restricţii, atât în ceea ce priveşte libera circulaţie a persoanelor, cât şi în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi capitalului', a precizat Orban.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, declara, în 16 mai, că statul român ar trebui să găsească soluţii pentru încurajarea românilor să cumpere terenuri agricole, în perspectiva liberalizării pieţei funciare în 2014.

'Consider că pe lângă demersurile de prelungire a liberalizării pieţei funciare pe care le va face statul român, ar trebui să facem ceva ca să sprijinim românii care vor să cumpere pământ. Trebuie să găsim un sistem de creditare avantajos în perspectiva liberalizării pieţei funciare în 2014. Noi am vorbit şi cu comisarul Dacian Cioloş şi vom vedea cum poate fi rezolvată această problemă. În prezent aşteptăm şi rezultatul analizei juriştilor de la Ministerul Afacerilor Europene, care analizează posibilitatea prelungirii interdicţiei de a liberaliza piaţa funciară în 2014'', a precizat Irimescu.

Acesta a subliniat că un raport privind implementarea restricţiei de a vinde terenuri agricole străinilor după 2014, în România şi Bulgaria, a fost analizat anul trecut în Consiliul de Miniştri, dar concluziile au precizat că nu există o presiune atât de mare încât să fie nevoie de o menţinere a acestei restricţii şi după 2014.