Plaje intinse cu nisip fin in golfuri cu apa turcoaz strajuite de munti acoperiti cu paduri de pin, sau plaje micute, neamenajate, dar de o frumusete aparte, orasele de munte cu strazi inguste si pietruite, situri arheologice - toate acestea le gasesti in Thassos, una dintre insulele Greciei care merita vazuta. Aflata la aproximativ 10 km de Grecia continentala, bogata in istorie, ca mai toate locurile Eladei, Thassos isi trage numele dupa primul om care a pasit pe aceasta bucata de pamant, aflat in cautarea surorii lui Europa, rapita de Zeus.

Numita „Insula de sma­rald“ datorita deselor pa­duri de pin care acopera 9/10 din suprafata insu­lei, Thassos este o desti­natie la indemana pentru mai toata lumea si ca distanta, si ca tarife per sejur.

Cea mai nordica din insulele Greciei, situata in Marea Egee, Thassos reuseste, prin ospitalitatea localni­cilor, prin preparatele tra­di­tionale, prin frumusetea locurilor si prin istoria care a lasat urme peste tot, sa ofere calitate la preturi de­cen­te. Este ideala pentru o vacanta rela­xan­ta, linistita si exotica in acelasi timp, daca ne gandim la plajele cu ni­sip auriu sau alb, sau la muntele ce se uneste cu marea lina si curata care-si combina culorile, la fel ca un pictor, rezultand un tablou al paradisului.    

Un traseu de 12 ore distanta


Insula se afla la aproximativ 12-14 ore de mers cu masina din Bucuresti, traversand Bulgaria pe traseul Ruse-Sofia-Promahonas, continuand apoi prin Grecia spre Kavala pana in por­tul Keramoti. De aici luati ferry-boat-ul (opt euro/persoana, dus/intors) spre Limenas, capitala insulei Thassos, dru­mul pe mare durand 40 de mi­nute.

Limenas: shopping, produse traditionale si istorie


Capitala insulei, Thassos Town (Limenas), este un orasel cu multa istorie, cu stradute inguste, impan­zite de magazine de mirodenii, dul­ciuri, haine, bijuterii si suveniruri. Sunt multe produse traditionale „marca Thassos“, ca de exemplu mierea de pin, dulceata, uleiul si maslinele de Thassos, precum si vinul care ar fi fost preferatul zeilor din Olimp, considerat unul dintre cele mai bune din Grecia. Taverne sunt una langa alta, cu meniuri in toate limbile. Aici puteti vizita vechiul teatru antic, Muzeul de Arheologie care detine o colectie impresionanta de antichitati din sec. al VII-lea i.Hr sau Templul Atenei.

Plaje pentru toti


Thassos are nenumarate plaje, unele dintre ele intinse, purtand calificativul Blue Flag, altele mici, salbatice, cautate de nudisti. Estul insulei este mai stancos, mai abrupt, dominat de muntii Ipsarion (1.204 m), cu  plaje ascunse in golfuri micute, accesibile pe drumurile forestiere. Pe partea de est, nu ocoliti Alyki si Paradise Beach. Mai aglomerate sunt plajele din Potos (un fost sat linistit de pescari, acum o statiune in toata regula), sau din Pefkari si Limenaria.

Golden Beach, amestec de mare si munte


In partea de vest a insulei sunt plaje mai largi. Astfel, la 11 km de Limenas se gaseste Goldean Beach, plaja cu „Steagul Albastru“, consi­de­rata cea mai buna din Thassos, cu nisip fin alb-auriu, foarte lata si intinsa, impartita de doua sate de munte: Potamia si Panaghia. Mai linistita, statiunea este potrivita pentru familisti. Doua sezlonguri cu umbrela costa sapte euro/zi. Faleza este plina de taverne, personalul ex­trem de amabil, portiile de mancare mari, chiar si pentru un gurmand, iar preturile rezonabile, in orice perioada. Fiecare taverna te rasfata cu deserturi gratuite sau cu o bautura specifica a grecilor (ouzo sau retzina). Recomand tavernele Fedra (incercati calamar umplut cu branza, caracatita pe gratar sau pui in sos Dyonisos) si Vigli, care ofera o priveliste de ne­de­scris asupra golfului. Trebuie remar­cata lipsa magazinelor, a super­mar­ke­turilor (le numaram pe degetele de la o mana) si a farmaciilor, cea mai apropiata fiind in Panaghia, la 6 km de statiune.

Pentru plimbari si distractii nocturne: Limenaria


Orasul Limenaria, al doilea ca marime dupa capitala, este potrivit pentru cei care doresc sa faca si cumparaturi, dar si pentru aceia care prefera o viata de noapte mai agitata. Are doua plaje micute, amenajate cu sezlonguri, intrarea in apa fiind mai abrupta, cu pietre. Atentie pe unde calcati, in apa fiind arici de mare, care stau lipiti de pietre, iar intepa­tura lor este destul de dureroasa, fiind nevoie sa mergeti la medic pentru a va scoate tepii. Ce ati mai putea vizita? Amintim Muzeul Po­­pular din Kallirachi, Muzeul Vaghis din Skala Potamias, castelul din Potos, manastirile Sf. Pantelimon din Skala Sorira si Sf. Arhanghel Mihail din Alyki. Aceasta din urma detine o colectie de piese religioase, cea mai renumita fiind o bucata din cuiul de pe crucea lui Cristos.

Pentru mai mult traditionalism grecesc, alegeti o plimbare in sate de munte, cum sunt Theologos sau Pana­ghia. Deasupra golfului Golden Beach, in desisul padurii, se ascunde Pana­ghia, un sat tipic grecesc, cu strazi pa­vate inguste, umbrite de case vechi. De aici se pot cumpara dulceturi si prajituri specifice locului.

Kavala, orasul-port de pe colina


In drumul spre Thassos sau la plecarea de pe insula ar fi bine sa va rezervati cateva ore pentru Kavala. Este un oras de coasta, construit in trepte, pe coline, cu cladiri vechi si moderne, despartite de stradute inguste si in panta. Strazile care serpuiesc spre port sunt intesate de magazine cu haine de piele, blanuri, bijuterii. Primul popas al Apostolului Paul in Europa a fost in Kavala (inainte denumit Neopolis). Ramasitele apeductului roman te introduc in perioada bizantina, privelistea asupra orasului si a portului fiind impresionanta.