Cel mai vechi parc din Timişoara, Parcul Rozelor, va fi inaugurat astazi, după ce a fost modernizat de primărie din fonduri europene, cu 1,3 milioane de euro.


Cu ocazia deschiderii oficiale, municipalitatea, împreună cu Asociaţia Noua Acropolă, organizează demonstraţii şi ateliere de dans în serile de 22, 23 şi 24 mai, începând cu orele 19,30.

Modernizarea Parcului Rozelor a presupus întreţinerea şi completarea vegetaţiei existente, gazonarea suprafeţelor verzi, refacerea reţelei de alei pietonale şi pavele din beton şi piatră, recondiţionarea mobilierului urban existent, completarea sistemului de iluminat clasic cu corpuri de iluminat decorative fotovoltaice, instalarea unui sistem de irigare automat.

Potrivit primarului Gheorghe Ciuhandu, s-au amenajat 11.000 de metri pătraţi de spaţii verzi şi de suprafeţe gazonate, au fost modernizate aproximativ 22.000 de metri pătraţi de spaţii publice de recreere şi de agrement şi au fost reabilitate 6.800 de metri pătraţi de alei pietonale. S-au mai montat 77 de bănci, 12 pergole, 35 de coşuri ecologice, 70 de stâlpi de iluminat fotovoltaici şi un sistem de irigare computerizat.

Bazele Rozariului imperial au fost puse la 19 iulie 1891, cu prilejul unei mari expoziţii industriale, agrare şi comerciale, când trebuia găsit un spaţiu de expunere a tuturor produselor, spaţiul având o suprafaţă de 90.000 de metri pătraţi şi fiind situat la marginea Cetăţii, între Parcul Fabric (vechiul Coronini) şi Parcul Central (Scudier). Frumuseţea parcului l-a adus aici şi pe împăratul Franz Josef I, la 16 septembrie 1891, care a rămas impresionat de aranjamentele florale.

În perioada interbelică, acest parc a devenit cel mai mare rozariu din sud-estul Europei, având plantate peste 1.400 de soiuri de trandafiri. In 1934, grădina a primit numele de Parcul Rozelor, femeile bogate din oraş aducând, pe banii lor, cele mai frumoase varietăţi de trandafiri din Europa, America ori Asia. Tot atunci, s-a construit şi un teatru de vară, funcţional până în perezent.

Câţiva ani mai târziu, în 1942, parcul devine Rozariul 'Regina Maria'. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Rozariul a fost distrus, fiind readus la viaţă după 1965, sub numele de Parcul Trandafirilor.