Tiraspolul denunţă Chişinăul pentru că va opera modificări în Constituţie şi va găzdui o bază militară NATO, fapt ce ar putea conduce la posibilitatea recunoaşterii Transnistriei, relatează Nezavisimaia Gazeta în ediţia electronică de luni, potrivit Mediafax.

Şeful securităţii de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, a afirmat că în ultima jumătate de an Chişinăul îşi "consolidează activ componenta militară cu ajutorul SUA şi al României" şi va opera modificări în Constituţia ţării în acest sens. Oficialul transnistrean a făcut aceste constatări după ce ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei, Serghei Gubarev, a anunţat posibilitatea recunoaşterii Transnistriei.

La poligonul militar de la Bulboaca au loc activităţi de instruire ale armatei naţionale în cadrul programului "Parteneriatul pentru Pace", scrie Nezavisimaia Gazeta.

Însă, potrivit declaraţiilor lui Finaghin, în ultimul timp, poligonul nu se modernizează doar la standarde NATO, ci pentru NATO, în cadrul unor activităţi secrete care sunt şi vor fi sprijinite de un cadru legislativ adecvat. "Potrivit informaţiilor noastre, alianţa de guvernământ din Republica Moldova doreşte să schimbe Constituţia pentru a permite plasarea bazelor străine pe teritoriul republicii", iar "autorii modificării constituţionale au în vedere NATO", a declarat el.

Totodată, Finaghin a avansat ideea că această tendinţă a motivat anunţul recent al lui Serghei Gubarev.

Oficialul rus a menţionat la sfârşitul săptămânii că în cazul în care Republica Moldova îşi va pierde suveranitatea sau neutralitatea, va fi "timpul să analizăm un Plan B", care ar putea consta în recunoaşterea independenţei Transnistriei.