Titus Corlatean a fost propus, marti seara, de premierul desemnat Victor Ponta sa preia functia de ministru al Justitiei.

Senatorul Titus Corlatean s-a nascut la 11 ianuarie 1968, la Medgidia.

Este licentiat al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (1994). Un an mai tarziu (1995) a obtinut o diploma de studii aprofundate in drept international si relatii internationale, la Universitatea Bucuresti, si un atestat in domeniul diplomatiei si relatiilor internationale, la Institutul International de Administratie Publica din Paris. In iunie 2005, a absolvit Colegiul National de Aparare, iar din 2010, este doctor in drept international public la Universitatea Bucuresti.

In perioada 1993-1994, a fost asistent de cercetare la Institutul Roman de Studii Internationale - IRSI, iar intre 1994 si 1995, a fost asistent colaborator la catedra de Drept public (drept international public) din cadrul Universitatii Bucuresti. Din anul 2010, preda 'Drepturile omului' la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" Bucuresti si "Drept international public" la Universitatea "Nicolae Titulescu" Bucuresti.

A fost diplomat, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe (sept. 1994-oct. 2001), consilier personal al premierului Adrian Nastase pe probleme de politica externa (oct. 2001-iun. 2003) si secretar de stat pentru Romanii de Pretutindeni (iul. 2003-dec. 2004).

Membru al Partidului Social Democrat (PSD), a indeplinit, pe rand, functiile: secretar international al Tineretului Social Democrat (TSD) (iul. 2002-iul. 2003); secretar executiv al PSD pentru relatii internationale bilaterale (iul. 2003-apr. 2004); purtator de cuvant al PSD (apr. 2004-mai 2005); membru al Biroului Coordonator al PSD (apr. 2004-apr. 2005); secretar general al Partidului Social Democrat (dec. 2006-dec. 2008) si vicepresedinte al partidului din februarie 2010, fiind ales la Congresul PSD cu 639 de voturi. Titus Corlatean a mai ocupat functia de vicepresedinte PSD, in perioada aprilie 2005-decembrie 2006.

La 17 decembrie 2004, a fost validat deputat in circumscriptia Brasov, pe listele Partidului Social Democrat. Si-a incheiat mandatul in decembrie 2007, dupa ce a fost ales membru in Parlamentul European. In Parlamentul Romaniei, Titus Corlatean a ocupat functia de secretar al Comisiei de Politica Externa din Camera Deputatilor (2005-2007), membru al Comisiei de Integrare Europeana/Afaceri Europene (2005-2007) si presedinte al Subcomisiei pentru Romanii de Pretutindeni (2006-2007).

Din septembrie 2005 si pana la 31 decembrie 2006, a fost membru al Parlamentului European cu titlul de observator, iar din noiembrie 2007, pana in decembrie 2008 a fost europarlamentar, pe listele PSD. In aceasta calitate, a ocupat functia de prim-vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 a devenit senator de Brasov. In prezent este presedintele Comisiei de Politica externa a Senatului Romaniei.

La 14 aprilie 2011, la sesiunea ordinara de la Strasbourg a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Titus Corlatean, membru al Delegatiei romane la APCE, a fost ales in functia de presedinte al Subcomisiei pentru Orientul Mijlociu din cadrul Comisiei pentru afaceri politice a APCE. In data de 6 octombrie 2011, cu ocazia sesiunii ordinare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, desfasurata in perioada 3-7 octombrie 2011, Titus Corlatean a fost desemnat raportor al Adunarii din partea Comisiei pentru migratii, refugiati si populatie, pe tema 'Traficul lucratorilor migranti supusi la munca fortata: necesitatea unei abordari aprofundate'. Este, din 12 decembrie 2011, membru in Comisia comuna pentru integrare europeana dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova.

Este membru al Asociatiei Romane de Drept International (ADIRI) (din 1993) si vicepresedinte al sectiunii 'Drept International' a ADIRI (din 2003); membru al Fundatiei Europene Titulescu (din 2002); membru al Asociatiei de Drept International (ILA), sectia romana (din 2002).

Titus Corlatean este casatorit si are un copil.

Lista ministrilor din Guvernul Ponta

Vicepremier - Florin Georgescu

Ministrul Administratiei - Victor Paul Dobre

Ministrul Afacerilor Externe - Andrei Marga

Ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Daniel Constantin

Ministrul Apararii Nationale - Corneliu Dobritoiu

Ministrul Comunicatiilor - Dan Nica

Ministrul Culturii si Patrimoniului Cultural - Mircea Diaconu

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului - Eduard Hellvig

Ministrul Economiei - Daniel Chitoiu

Ministrul Educatiei - Corina Dumitrescu

Ministrul Finantelor Publice - Florin Georgescu

Ministrul Justitiei - Titus Corlatean

Ministerul Internelor - Ioan Rus

Ministrul Mediului si Padurilor -Rovana Plumb 

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Mariana Campeanu

Ministrul Sanatatii - Vasile Cepoi

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii - Ovidiu Silaghi

Ministru Delegat pentru Dialog Social - Liviu Marian Pop

Ministru Delegat pentru Strategii Guvernamentale - Victor Alistar

Ministru Delegat pentru Relatia cu Parlamentul -  Mircea Dusa   
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii - Ovidiu Silaghi

Ministru Delegat pentru Dialog Social - Liviu Marian Pop

Ministru Delegat pentru Strategii Guvernamentale - Victor Alistar

Ministru Delegat pentru Relatia cu Parlamentul -  Mircea Dusa