Fostul premier britanc, Tony Blair, a castigat un milion de dolari in numai trei ore pentru ca luat parte la negocieri privind fuziunea dintre gigantul minier Xstrata si uriasul materiilor prime Glencore, in pericol de anulare, scrie The Daily Mail, citand surse proprii.


Potrivit publicatiei, Blair a fost penultimul vorbitor la intalnirea desfasurata cu usile inchise intre sefii Glencore, Ivan Glasenberg, si premierul Qatarului, Hamad bin Jassim al-Thani. Intrevederea a fost organizata in luxosul hotel londonez Claridge.

“Blair a calatorit in intreaga lume si a fost mediator in negocierile cu unii dintre cei mai influenti oameni ai lumii”, au afirmat sursele preluate de ziarul britanic. Ele au mentionat ca Blair, care a fost emisar special pentru Orientul Mijlociu, se bucura de o mare incredere din partea familiei regale a Qatarului.

Despre fuziunea dintre cele doua companii se vorbeste inca din luna februarie a acetui an. La acea data, Glencore a propus pentru fiecare actiune Xstrata 2,8 din titlurile sale. Daca afacerea va fi finalizata, se va forma un urias cu o capitalizare de 82 miliarde de dolari. Impotriva fuziunii s-a pronuntat insa unul dintre principalii actionari ai Xstrata – fondul suveran Qatar Holding, care detine 1,2% din capitalul Xstrata, si care a considerat oferta Glencore inacceptabila.