Un grup de peste 10 companii de la Bursa ar putea oferi in acest an dividende cu un randament de cel putin 5%, potrivit anunturilor de pana acum centralizate de Broker Cluj si estimarilor realizate de analistii acestei societati.

Dividendele cu cel mai bun randament sunt cele propuse de societatile Zentiva Bucuresti (SCD) si VAE Apcarom Buzau (APC). Zentiva intentioneaza sa acorde actionarilor un dividend  total de 0,2998 lei/actiune, care ar oferi un randament de 23% la ultimul pret de tranzactionare de ieri. In acelasi timp, randa­mentul la dividendul Apcarom este de peste 18%. Un dividend foarte atractiv a anuntat ieri Transgaz, compania propunand actio­narilor un dividend brut de 28,77 lei/ac­tiune, care la ultimul pret de la Bursa ofera un randament de 11%. Broker Cluj a centralizat dividendele pe care le-ar putea acorda 27 de societati de la Bursa. Intre acestea se regasesc si unele din­tre com­paniile de pe piata RASDAQ, care ar putea oferi dividende cu un randament foarte bun.

Astfel, firma BAT Medias (BAME) ar putea plati un dividend brut de 0,0466 lei/actiune, potrivit estimarii reali­zate de Broker Cluj luand in calcul o rata de distributie de 60% din profitul pe anul trecut. Randamentul dividendului acordat de BAT Medias ar putea sari astfel de 10%.

Un randament de aproximativ 10% ar putea oferi si dividendul com­pa­niei Con­pet Ploiesti (COTE), in conditiile in care aceasta este obligata de stat sa distribuie cel putin 90% din profit sub forma de dividende. In topul divi­dendelor cu cele mai ridicate randamente se afla si cel propus de Bermas Suceava (BRM), ran­damentul in acest caz fiind de 8,3%.

Intre firmele de pe RASDAQ care au anuntat dividende atrac­tive este si Amplo Ploiesti (AMPL), care a propus actiona­rilor un dividend de 0,3 lei/ac­tiune, cu un randament de 8,8%.

Analistii de la Broker Cluj estimeaza un dividend brut de 0,0881 lei/actiune pe care l-ar putea plati Iproeb Bistrita (IPRU), ran­damentul acestuia fiind de peste 6%.

Dintre SIF-uri, cel mai atractiv divi­dend il ofera SIF Muntenia (SIF4), ran­damentul in acest caz fiind de 6,4%. Un dividend cu randament de peste 6% ofera si SIF Moldova (SIF2).