Cu cel mai mare buget dintre teatre, Teatrul National Bucu­resti reuseste sa adune si cei mai multi spectatori. In primele doua luni de la debutul stagiunii, numarul spectatorilor la TNB a ajuns la peste 47.000, in crestere cu 12% fata de anul trecut, iar gradul de ocupare se apropie de 70%. Cea mai de succes piesa este „Dineu cu prosti”, avand incasari de 138.000 de lei. Pe fondul crizei se constata o crestere cu 10% a numarului de spectatori ai teatrelor.

Chiar daca televizorul a ramas cea mai ieftina sursa de entertainment (distractie), iar romanii stau mai bine de patru ore si jumatate pe zi in fata lui, exista si oameni care gasesc timp sa umple salile de cinema si de teatru. Daca la cinema se estimeaza ca anul acesta numarul spectatorilor a crescut cu 1,4 milioane, la teatru sunt spectacole care se joaca aproape la fiecare reprezentatie cu casa inchisa. Cel mai important teatru, Teatrul National Bucuresti (TNB), aduna cei mai multi spectatori. Astfel, de la inceputul stagiunii (septembrie) si pana in luna noiembrie TNB a avut 47.089 de spectatori, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada din 2009, iar gradul de ocupare a crescut pana la 68%. De asemenea, incasarile s-au majorat cu peste 18% fata de stagiunea din 2009, ajungand la 1.129.000 de lei, iar pretul biletelor a crescut cu 5% in fiecare sta­giune. Piesa „vedeta” in aceasta stagiune este „Dineu cu prosti”, cu Horatiu Mala­ele si Serban Ionescu cap de afis. De la inceputul stagiunii spectacolul „Dineu cu prosti” a inregistrat 7.141 de spec­tatori, avand un grad de ocupare de peste 80%, iar incasarile s-au ridicat la aproximativ 138.000 de lei. Pe locul secund in preferintele spectatorilor de la TNB se afla piesa „S-a sfarsit cum a-nceput”, care puncteaza cu 6.610 spec­tatori si un grad de ocupare de aproape 66%. Spectacolul regizat de Horatiu Malaele beneficiaza de o consistenta promovare word-of-mouth (ghidarea dupa opiniile celor din jur) si a reusit incasari de 129.000 de lei. Podiumul este completat la TNB de piesa „Livada de visini”. Spectacolul a adunat 3.229 de spectatori si are un grad de ocupare de peste 91%, iar incasarile se ridica la 85.000 de lei.

La Teatrul de Comedie au crescut incasarile cu 10%


Traian Petrescu, directorul adjunct al Teatrului de Comedie, spune ca la aproape toate spectacolele biletele sunt epuizate la fiecare reprezentatie, iar incasarile au crescut cu aproximativ 10% fata de stagiunea precedenta. „Spec­tato­rul roman apreciaza foarte mult specta­colele care au un story cursiv si in distributia carora sunt actori cu mare notorietate. Nu se observa schimbari in pre­ferintele specta­torilor”, subliniaza Traian Petrescu. Piesa de rezistenta de la Teatrul de Comedie in aceasta stagiune este „Cui i-e frica de Virginia Woolf”. Cuplul Stefan Banica si Emilia Popescu a reusit in cele opt reprezentatii sa stranga 2.434 de spectatori. Incasarile au fost de asemenea pe masura, de peste 60.000 de lei. „Casa Zoikai” si „Revizorul” sunt cele­lalte doua spectacole care comple­teaza Top 3 spec­tacole la Teatrul de Comedie. Cele doua piese au adunat aproximativ 1.000 de spectatori fiecare, iar incasarile s-au ridicat la aproape 24.000 de lei de spectacol.

Bulandra a avut 14.000 de spectatori


Biletele la toate spectacolele Tea­trului Bulandra se epuizeaza foarte repede, spun reprezentantii institutiei. De la deschiderea stagiunii si pana in prezent pe scena teatrului s-au jucat 47 de reprezentatii pentru un public de peste 14.000 de spectatori. Astfel, media spectatorilor la Teatrul Bulandra a fost de aproximativ 300 pe spectacol. Printre cele mai apreciate spectacole se numara: „Unchiul Vanea”,  de A. P. Cehov, „Oblo­mov”  de I. A. Goncearov, „Scaunele” de E. Ionesco, „Crima si pedeapsa”  de F. Dostoievski, „Moartea unui comis-voi­a­jor”, de Arthur Miller, „O scrisoare pier­duta”,  de I. L. Caragiale. Repre­zentantii Teatrului Bulandra anunta ca nu au majorat pretul biletelor, iar de la 1 decembrie s-a introdus sistemul de vanzare online a biletelor.

Masurile de austeritate ale teatrelor


  • Masuri anticriza la TNB: disponibilizari, inghetarea salariilor, a promovarilor, blocarea posturilor vacante, economii la cheltuieli administrative, neplata orelor suplimentare, neacordarea de prime Bugetul TNB in 2010: 25.107.000 de lei
  • Teatrul de Comedie a adaptat bugetele de productie a decorurilor si costumelor la bugetul alocat
  • Bugetul institutiei in 2010 a fost de 5.799.000 de lei
  • Bugetul Teatrului Bulandra a fost de 14,8 milioane de lei
  • Teatrul Nottara a conservat pretul biletelor de intrare la spectacole
  • Bugetul institutiei pe anul 2010 a fost de 5.967.000 de lei